☑ Pravila foruma i savjeti

Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)

Moderator/ica: Drina

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 30 jan 2019 04:27

Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) je najstariji i originalni globalni kongres Bošnjaka. Prosto je nevjerovatno da do sada nije imao svoju temu.

Mnogi ga zbunjuju sa Svjetskim Bošnjačkim Kongresom (SBK) ali to su dvije POTPUNO ODVOJENE ORGANIZACIJE. Čak šta više, i nažalost, SBK je valjda iz nekog inata ili nemara stvorio cijelu zbrku jer je formiran godinu i pol nakon KBSa, da bi uzeo jako slično ime i identitet, time stvorivši zabunu među hiljadama Bošnjaka koji vidjevši razne nebulozne izjave SBK se okreću od KBSa, ne znajući da te dvije organizacije nemaju veze jedna s drugom.

KBS je osnovan 2011 godine u Sarajevu gdje je imao svoju prvu skupštinu. SBK je nažalost bio osnovan 2012 godine i izabrao tako slicno ime - Svjetski Bošnjački Kongres, tek tako da komšiji crkne krava.

Od tada, pa do danas Kongres Bošnjaka Svijeta radi i širi svoju mrežu među Bošnjačkim dijasporskim organizacijama. U normalnim dražvama ovo sa SBKom bi rezultiralo tužbom i presudom kojom se forsira promjena imena drugonastaloj organizaciji - u ovom sluačju SBK, ali nažalost to tako ne ide u BiH. Da bi stvar bila gora, SBK danas ustvari više i ne postoji, već godinama nema skupština, osim što par ljudi daju proglase i pisma bez ikakvih okupljanja ili mandata, bez ikakvih aktivnosti i osim što još postoji njihova web stranica koja i dalje stvara pometnju i zabunu, tjerajuci mnoge koji su se ohladili raznim pričama SBK da i o KBSu isto misle, vjerujući da se radi o istoj organizaciji. Tužno.

Uglavnom, KBS je originalni KBS i uključuje brojne Bošnjačke organizacije.

Internet stranica KBSa je:
www.kongresbosnjaka.org
Samo BiH.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 30 jan 2019 04:40

Otvoreno pismo KBSa Inzku u OHRu.


Poštovani Visoki Predstavniče g-dine. Inzko,

Ovo pismo je odgovor na vaše nedavne kritike najavljenog sudskog postupka protiv bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske ("RS") zbog stalne, neosporne i institucionalne diskriminacije Bošnjaka u entitetu RS-u, te vaše izjave da oni koji traže pomoć Suda da zaustave anti-Bošnjačku diskriminaciju od strane vlade entiteta RS-a trebaju da se "suzdrže od polarizujućih aktivnosti". Smatramo da su ovakve izjave nepromišljene, nesavjesne i štetne ne samo zato što omalovažavaju pravo svake žrtve da traži zaštitu Suda od bilo kakve diskriminacije koju trpi, već i zbog toga što OHR-ova višegodišnja praksa hotimičnog sljepila prema diskriminaciji Bošnjaka u RS-u u kombinaciji sa ovom najnovijom uvredom čine OHR saučesnikom u ovoj neprekidnoj diskriminaciji prema našoj zajednici u RS-u.

Molimo vas da ovaj put odvojite trenutak, razmislite o svojim akcijama, pažljivo razmotrite činjenice i nadamo se preispitate svoj stav.

Kao što svi znamo, ovo nije prvi put da se bošnjačka zajednica, a ni druge zajednice, suočavaju sa nepravednim postupanjem od strane srpskih nacionalista. U stvari, Bošnjaci su do sada pretrpjeli ukupno jedanaest historijski zabilježenih kampanja etničkog čišćenja ili genocida, a ipak nikada nisu izvršili sličan zločin zauzvrat - što je činjenica na koju smo jako ponosni. U međuvremenu, srpski nacionalisti poriču zločine za koje se dokazalo da su ih počinili, dok su, ohrabreni ravnodušnošću OHR-a i nastavljenom šutnjom usljed njihovih anti-bošnjačkih aktivnosti, uspostavili kulturu glorifikacije ratnih zločinaca osuđenih za zločine nad Bošnjacima i ostalim ne-Srbima u BH entitetu RS. U stvari, čak i lideri i Srbije i BH entiteta RS rutinski negiraju genocid i nagrađuju osuđene počinioce, uprkos činjenici da su i genocid i krivica njihovih "heroja" dokazani van razumne sumnje, iznova i iznova, u svim značajnijim međunarodnim sudovima, uključujući ICTY, ICJ i ICC.

Uvjereni smo da znate, ali koristimo priliku da vas podsjetimo, da su mnoga stratišta nedužnih Bošnjaka u BH entitetu RS organizovano prikrivana, odnosno ostaci tijela žrtava sklanjana i pokopavana uz korištenje industrijske mehanizacije u režiji lokalnih zajednica, a svakako i uz saglasnost entiteta RS. Ovo je potvrđeno više puta kroz sudske procese kao i analize stručnjaka na sekundarnim i drugim grobnicama. Takve radnje nisu nikada sankcionisane, a entitet RS i dalje igra istu ulogu negirajući i prikrivajući sopstvene zločine uz floskulu da su svi isto radili u „građanskom ratu u BiH“ dok mnoge bošnjačke porodice još uvijek traže tijela svojih najmilijih. Stoga vas vas pitamo da li je napokon došlo vrijeme da se institucije entiteta RS smatraju odgovornim?

Međutim, ono što nas još više zabrinjava je činjenica da je OHR sada po prvi put otišao korak dalje i nazvao "polarizacijom" čak i sam poziv da se iskoristi pravni postupak kako bi se okončala ista ona diskriminacija koju je OHR trebao okončati sam i prije nego što je eskalirala do ovog nivoa. Značaj ovog akta od strane OHR-a, čineći OHR sada i saučesnikom u anti-bošnjačkoj diskriminaciji, teško je preuveličati.

U proteklih nekoliko godina, nedjelovanje OHR-a omogućilo je rekordnu eskalaciju anti-bošnjačke diskriminacije u entitetu RS. Samo prošle sedmice, predsjednik entiteta RS je objavio da je RS druga srpska država na Balkanu, što je i napad na suverenitet BiH, a time i na Dejtonski mirovni sporazum, ali i jasna prijetnja bošnjačkim žrtvama genocida koje se dobro sjećaju sličnih izjava iz 1990-ih - dok OHR nije učinio ništa. Zatim, predsjednik Srbije, koja je i supotpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji Srbiju obavezuje da podrži taj isti sporazum, se javno zahvalio ruskom predsjedniku što je stavio veto na rezoluciju UN-a kojom se priznaje genocid u Srebrenici, uprkos činjenici da je njegova zemlja bila proglašen krivim u ICJ-u zbog toga što nije zaustavila taj isti genocid koji on sada tvrdi da se nije ni dogodio - i OHR još jednom nije učinio ništa.
Takođe, u posljednje tri godine, bošnjačka djeca u entitetu RS su stalno uskraćivana njihova prava na obrazovanje na svom maternjem Bosanskom jeziku u svojoj domovini Bosni i Hercegovini - a OHR i dalje ne čini ništa. Dalje, tokom proteklih nekoliko godina, učešće Bošnjaka u policijskim i vladinim službama u entitetu RS se smanjilo na manje od 2% radne snage uticajem institucionalne diskriminacije prema Bošnjacima u procesu zapošljavanja od strane Vlade entiteta RS, dok OHR opet nije učinio ništa.
Već dvije godine zaredom, Vlada entiteta RS je paradirala ljude u vojnim uniformama na godišnjicu 9. januara koju je Vrhovni sud BiH proglasio neustavnim - i OHR još uvijek nije učinio ništa.
Prošle godine, predsjednik entiteta RS je kaznio bošnjačkog potpredsjednika entiteta RS smanjenjem plate, jer se potpredsjednik usudio pokrenuti pitanje anti-bošnjačke diskriminacije u entitetu RS, - a OHR opet nije učinio ništa. Tokom poslednjih izbora, lokalna vlada entiteta RS u Srebrenici prekršila je izborne zakone BiH dozvoljavajući registraciju birača ne-Srebreničana iz Srbije, dok je hiljadama Bošnjaka iz Srebrenice uskraćivala pravo da glasaju, kako bi lažno izabrala negatora genocida kao sljedećeg gradonačelnika Srebrenice - i OHR, opet, nije učinio ništa. Primjeri su brojni, ali jasno ilustriraju šablon hotimičnog sljepila OHR-a i prema napadima na Dejtonski mirovni sporazum i prema institucionalnoj anti-bošnjačkoj diskriminaciji od strane vlade entiteta RS.

Ipak, za nas je najviše zabrinjavajući posljednji korak u kojem OHR sada ne samo da nije zaštitio one koje je imao dužnost da štiti, nego se i suprotstavio onima koje nije zaštitio da ne traže zaštitu putem sudskog sistema nazivajući te napore "polarizujućom akcijom". Da li OHR zaista očekuje da Bošnjaci u entitetu RS samo mirno prihvate status građana drugog reda i podrede se životu poniženja i diskriminacije?

Poštovani Visoki Predstavniče Inzko, pozivamo vas da razmotrite svoje izjave i prihvatite da su one štetne i ponižavajuće ne samo prema Bošnjacima, nego i prema svim drugima ljudima koji su već dovoljno oštećeni i ponižavani u entitetu RS.
Takođe vas pozivamo da se izvinite žrtvama zbog omalovažavanja njihovog prava da pravnim postupkom okončaju diskriminaciju koju je OHR i mogao i trebao okončati sam.

Takođe vas pozivamo da zauzmete stav da OHR više neće tolerirati institucionalnu diskriminaciju Bošnjaka, niti bilo koje druge grupe ljudi, u entitetu RS niti bilo gdje drugo u BiH, uključujući posebno školsku djecu, kao na primjer onu bošnjačke nacionalnosti u entitetu RS koja samo žele da nesmetano koriste svoje pravo na obrazovanje na svom materinjem Bosanskom jeziku u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Na kraju, sigurni smo da misija OHR-a u BiH nikada ne može biti uspješno okončana, ako etničke prijetnje i diskriminacija postanu norma kao što su postale kod Vlade RS. Stoga je razuman zaključak da su šutnja OHR-a i hotimično sljepilo prema anti-bošnjačkoj diskriminaciji od strane vlade entiteta RS postali prepreka za vlastitu misiju OHR-a – a svi želimo da ona uspije.

Molimo vas uradite ispravnu stvar.

S poštovanjem,
Kongres Bošnjaka Svijeta

http://kongresbosnjaka.org/index.php/vi ... ku-inzku-2
Samo BiH.


Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 20 dec 2019 16:04

Tribina KBSa u Mostaru povodom Dana Drzavnosti

https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... ore/293350


Kurtćehajić: Mostar bi uskoro mogao dobiti izbore

Europski sud za ljudska prava ovoga puta dao je mogućnost Ustavnom sudu BiH da nametne rješenje za Mostar ako domaće vlasti u roku od šest mjeseci ne postupe u skladu s odlukom, što nije bio slučaj u nekim ranijim presudama. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... ore/293350
Samo BiH.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 04 aug 2020 17:14

Ovo su vec stare vijesti proslogodisnji Dan Nezavisnosti, tribine u Bostonu i Chicagu, ali vrijedi istaknuti da ovi ljudi rade dosta dobrog posla. Neki od tih poslova se objavljuju javno, a neki ne. Ali svi su korisni za BiH i brane interese Bosnjaka bez ikakvih politicko-stranackih uplitanja.

http://kongresbosnjaka.org/index.php/vi ... ha-sidrana
Samo BiH.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 31 dec 2020 15:35

KBS je i dalje najjača svjetska organizacija Bošnjaka. I svaki Bošnjak, pogotovo oni u dijaspori, bi se trebali priključiti.

A razlog njihovoj, to jest našoj (jer i ja sam postao član), snazi su sljedeći:

1) KBS je organizovan kao neprofitna institucija a ne privatna organizacija ijednog čovjeka ili ijedne grupe ljudi. Njime upravlja odbor kojeg bira skupština sačinjena od svih članova organizacije - i zato ni jedan čovjek nema kontrolu nad njim nit ga je nemoguće privatizirati.

2) KBS je nestranačka, nevladina i 100% neovisna organizacija od svake druge. Ima kontakte sa svakom mogućom strankom ili organizacijom ali ne veže se ni za jednu.

3) Gradi veze sa prijateljima Bošnjaka i BiH u raznim vladama po svijetu - neovisno o bilo kojoj političkoj ili drugoj organizaciji. Na primjer, KBS je u BiH dovodio Američke političare u obilazak mezara Nanića rahm., Potočara i Srebrenice, posjeta Bošnjacima u Genocidnom Entitetu itd... a ovo je samo jedan primjer koji je javno objavljen - neki i nisu za javnost nego za članstvo.

4) Posreduje u sklapanju veza sa Bošnjačkim političarima iz raznih stranaka koji radi stranačkih razloga ne pričaju jedni s drugima - što nije u interesu Bošnjaka.

5) KBS komunicira sa raznim ekspertima u Bošnjačkom narodu, od ekonomije do odbrane države i koristeći njihovo znanje u njihovim strukama stvara prilike među Bošnjačkim liderima za povezivanje ideja.

6) Razne akcije i aktivnosti kao što su simpozijumi, tribine, akcije od konkretne pomoći zajednicama, posebno povratničkim, te Bošnjacima u kriznim područjima. Npr. Za Dan Nezavisnosti 2020, tribina je bila u Stocu, a sastanci održani i u Goraždu, i Bihaću i u Brčkom.

7) ima tu još mnogo stvari, ali ovo je javni forum. Na KBS forumu ima javna tema gdje se sabiraju neke od aktivnosti koje su za javnost. Ostalo saznajte kad postanete članovi.

Selam

www.kongresbosnjaka.org
Samo BiH.

Odgovorite