☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Mostar

Post Postao/la atif » 01 dec 2020 12:00

PAKLENI PLAN ZA MOSTAR: Čović i Dodik razrađuju kako iz vlasti u Mostaru eliminirati Bošnjake
Nakon sastanka Čovića i Dodika, uslijedit će sastanak stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u 11.30 sati.

Tema razgovora stranačkih delegacija su lokalni izbori u gradu Mostaru 20. decembra.

Lider SNSD-a Milorad Dodik otkrio je nedavno na pres-konferenciji u Banjoj Luci tajnu strategiju za grad Mostar, koju je, nema sumnje, pomno razradio sa svojim strateškim partnerom, liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Govoreći o srpskoj listi u Mostaru za izbore u ovom gradu, Dodik je rekao da je važno što je pokazano jedinstvo i očekuje da, od četiri srpska mjesta, dobiju dva, "što bi bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti".

"Treba da budu izabrani autentični Srbi, a ne konvertiti koji su na listama hrvatskih i bošnjačkih političkih partija", kazao je Dodik, sugerirajući tako da bi buduću vlast u Mostaru mogle formirati dvije partije HDZ i SNSD, bez sudjelovanja ijednog Bošnjaka!

To je ta “ključna prevaga” o kojoj je govorio Dodik. Naime, odnos snaga u Mostaru je takav da HDZ ne može sam osvojiti 18 poslaničkih manadata, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti, te je stoga prisiljen formirati postizbornu koaliciju. Budući koalicioni partner HDZ-a ne mora biti drugoplasirana stranka (vjerovatno SDA) nego bilo koja stranka koja ima barem dva osvojena poslanička mandata. Ako SNSD osvoji dva mandata, HDZ se ni minute neće premišljati i sklopit će dvojnu H-S koaliciju bez sudjelovanja Bošnjaka.

Takvom razvoju događaja naruku idu posvađene probosanske snage, koje će, kako smo već pisali, na izbore u Mostaru izaći u tri kolone, za razliku od hrvatskih i srpskih stranaka, koje će na izbore izaći u jednoj koloni.

Prvu kolonu, s vjerovatno najvećim izgledom da osvoji drugu poziciju u Mostaru nakon HDZ-a, predvodi SDA. Riječ je o tripartitnom skupu pod radnim nazivom „Koalicija za Mostar“, u kojoj, osim SDA, sudjeluju još dvije partije - SBB Fahrudina Radončića i DF Željka Komšića.

Drugu kolonu predvodi SDP i u njoj će biti još samo jedna partija - Naša stranka Predraga Kojovića. Ranije se spominjala mogućnost da u toj koaliciji sudjeluje i Konakovićeva partija Narod i pravda, ali Konaković je odustao s obzirom na to da u Mostaru nema izgrađenu partijsku infrastrukturu.

Treću kolonu predvodit će Mirsad Hadžikadić i njegova partija Platforma za progres, koja neće imati koalicione partnere, a samim tim ni ozbiljnije izgleda na uspjeh.

Jedini način da se osujeti pakleni plan Čovića i Dodika (pakleni zato što je visoko rizična svaka koalicija dvojice protiv trećeg) jeste taj da probosanske snage zbiju redove i da osvoje dovoljan broj glasova da se bez njih ni matematički ne može formirati gradska vlast.

U suprotnom, vlast u Mostaru formirat će Čović i Dodik!
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/178 ... njake.html

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Mostar

Post Postao/la Zmaj » 16 dec 2020 18:56

Mostarski Srbi se odbili sastati s Inzkom, zamjeraju mu "nekorektan odnos"

Predstavnici SNSD-a, SDS-a, opdnosno liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" odbili su se susresti s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.
Oni su, kako saznaje Srna, zauzeli zajednički stav da odbiju sastanak s Inzkom zbog, kako navode, njegovog kontinuiranog nekorektog odnosa prema srpskom narodu.

Predstavnici srpskih političkih stranaka SNSD-a i SDS-a i liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" u ranijem saopštenju su danas poručili da je zajednički stav srpskih predstavnika da se međunarodna zajednica ne treba miješati u izborni proces u Mostaru.

Oni smatraju da u samom finišu kampanje nije primjerena posjeta bilo kojeg zvaničnika međunarodne zajednice.

"Sa žaljenjem konstatujemo da srpski narod još nije konstitutivan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje se nalazi i Mostar te da je međunarodna zajednica mogla to pitanje riješiti odavno da je za to bilo istinske volje", navodi se u saopštenju liste "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar".
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Steve_Rogers
Član
Postovi: 421
Pridružen/a: 06 jul 2020 21:38

Re: Mostar

Post Postao/la Steve_Rogers » 17 dec 2020 02:45

Zmaj je napisao/la: 26 nov 2020 18:51 slika
Teritorijalna organizacija grada Mostara
I ja kontam da cemo lakse uzeti jedan od ovih 7 mandata u Jugozapadu jer Bosnjaci na tom podrucju mozda cine manje od 1/7 stanovnistva ali uz pomoc dijasporskih glasova lahko bi se tu namakao taj jedan. Sto se tice Juga, tesko, cak mi malo smeta i jest nefer sto su dva bosnjacka sela zajedno sa Hodbinom smjestena u tu izbornu jedinicu, a ne u Jugoistok. Fakticki cemo biti utopljeni u katolicku masu. No ko zna, mozda se desi neko cudo.

Dzumrukcija
Član
Postovi: 412
Pridružen/a: 31 aug 2020 17:01

Re: Mostar

Post Postao/la Dzumrukcija » 17 dec 2020 17:05

@Zmaj

Na slici piše da GP Zapadu pripada gradska mjesna zajednica "Kralja Tomislava".
Isto tako piše da GP Jugozapadu pripada gradska mjesna zajednica "Avenija".

Zar nisu "Avenija" i "Kralja Tomislava" iste ulice (iste gradske mjesne zajednice)?
Ili će oni birati u dva GP (i Zapadu i Jugozapadu) mandatare?

Kako je riješena Centralna Zona Grada Mostara?

Granice GP Zapad i GP Sjever nisu tačne na ovoj karti.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 18 dec 2020 00:32

Slucajno sam izbrisao taj fajl.Znam da je Onescukina ulica sad u Starom Gradu.Ima jos 6-7 ulica.Steta,ali tako je to kad se bavis ciframa.Izbrises nesto sto i valja

Mislim da imamo sanse za jedan mandat.Iako ja vidim gori problem ako cetnici i ustashe krenu zajedno.Mogli bi uzeti mozda mandat kod nas.Posebno na sjeveru.Na Blagajskom podrucju ne vidim nikako im sanse.I kako ce u gradu namjestiti oni.Mogu komotno izabrati Hdz cetnika i birati vlast tamo.
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Mostar

Post Postao/la atif » 18 dec 2020 13:22

Kakva je ovo histerija na desnoj obali?
pogledajte clanke :)
Crnjac: Čedo napokon ispao politički koristan i otkrio planove bošnjačkih stranaka u Mostaru
HNS: Marioneta bošnjačke politike u Mostaru prijetio i zastrašivao Hrvate, lobira za bošnjačke kandidate
Nastoje mobilizirati Bošnjake da poraze Hrvate u Mostaru šireći strah i mržnju
VIDEO Čedomir Jovanović otkrio tajni plan dva bloka za izbore u Mostaru
Bošnjačka politička elita kao promatrači na izborima u Mostaru
Koje su hrvatske stranke trgovale biračkim odborima s bošnjačkim strankama?
Po svim analitičarima, birački odbori su vjerojatno najslabija karika u lancu cjelokupnog izbornog procesa. U većini slučajeva, malverzacije se rade trgovinom i dogovorima preko članova tih odbora.

Samom registracijom na izbore, svaka stranka ili neovisni kandidat dobije određeni broj mjesta u odborima, pa zbog toga mnoge stranke registriraju svoje neovisne kandidate i/ili lokalne stranke, kako bi imali mjesto više kada se budu brojali glasovi. Tako primjerice, u Mostaru imamo Listu za Doboj, A-SDA, Liberalne demokrate, Lijevo krilo itd., kao i brojne neovisne kandidate.

Znajući za specifičnost ovog procesa, s posebnim naglaskom na činjenicu da su sve bošnjačke stranke, bilo lijeve, bilo desne, nastupile na izborima koordinirano, dogovor u okviru stranaka HNS-a je bio taj da se sa mjestima u biračkim odborima ne trguje. Odnosno, hrvatske stranke koje nisu u mogućnosti pokriti određena područja, osobito na gradskim područjima gdje su Hrvati manjina, trebale su ta mjesta ustupiti onim hrvatskim strankama koje imaju ljudske resurse za popuniti ta mjesta. Poseban dogovor je bio da se ne razmjenjuje (trguje) sa strankama bošnjačke političke komponente.

Razlog zašto se treba tražiti u činjenici da se, sudeći po općim izborima, najveće malverzacije događaju u prigradskim naseljima na lijevoj obali Mostara, gdje izlaznost bude uvelike iznadprosječna. Naime, iza 19.00 se naveliko ubacuju popunjeni listovi. U slučaju izbora u Mostaru, ovo bi mogao biti problem, posebno za granične mandate, jer eventualno ubacivanje nakon 19.00 sati znači dizanje izbornog praga.

Činjenica da su bošnjačke stranke koordinirano nastupile kandidaturi u gradskim područjima s hrvatskom većinom ide u prilog da su oni planirali i odraditi te malverzacije. S toga je bilo od esencijalne važnosti, s aspekta hrvatskih nacionalnih interesa u Mostaru, zadržati sva mjesta u biračkim odborima tamo gdje su Hrvati manjina, gdje nema ni teoretske šanse za osvajanje hrvatskog mandata.

Sudeći po prvom Rješenju o imenovanim odborima, od hrvatskih stranaka, jedino HDZ BiH i HRS nisu trgovali biračkim mjestima sa bošnjačkim strankama. HDZ1990, HSP i Koalicija „Mostar moj dom“, neovisni kandidat Damir Kljajo itd. su svoja mjesta u biračkim odborima na „lijevoj obali“ ustupili bošnjačkim strankama. Uostalom dovoljno je pogledati samo izvješće.

To daje u ruke bošnjačkih stranaka mogućnost ubacivanja listova iza 19.00 sati, po starim navikama, što bi moglo utjecati na izborni prag. Zašto su ove članice HNS-a to napravile, ne zna se. Ono što se zna jeste da su stranke koje su ostale dosljedne angažirale svoje promatrače koje će slati na sva ta izborna mjesta i osujetiti planove bošnjačkih stranaka.

Ako već vodstvo HNS-a nije kaznilo HDZ1990, HSP i ostale stranke i pojedince koji su trgovali sa političkim oponentima Hrvata u BiH, nadamo se da će to učiniti Mostarci na dan izbora 20.12.

Pismo dobronamjernog čitatelja portala Bild.ba koji nam je ovaj tekst potkrijepio dokazima stoga ga i objavljujemo.

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Mostar

Post Postao/la atif » 18 dec 2020 15:56

"U Mostaru se odlučuje o budućnosti društva i države, birajte one kojima možete povjeriti čast i imetak"

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu je održao reisul-ulema Husein efendija Kavazović.

Reis je istakao kako ćemo ovu godinu pamtiti po velikoj kušnji za sve nas, za naše fizičko i mentalno zdravlje.

Hutbu prenosimo u cijelosti.

- Opasnost koja se nadvila nad nama u veliku je brigu zadala ljudsko društvo u cjelini, dok presija nepoznatog, koja prati pandemiju, snažno pritišće tzv. malog čovjeka i njegovo krhko biće. Iskušenja preživljavanja i borbe s nepoznatom bolešću, za koju se još uvijek ne zna pravi lijek, stavila su nas na veliki ispit strpljenja, discipliniranosti i povjerenja: koliko smo spremni zarad sebe i drugih odreći se nekih vlastitih navika i ponašanja, koliko smo spremni brinuti o drugima koliko o sebi... To su stalna pitanja koja su okupirala našu stvarnost. Onima koji nisu preživjeli ovo veliko iskušenje pandemije neka se Uzvišeni Allah smiluje, a nama živima dadne sabura i snage da ovaj veliki musibet prebrodimo.

Živimo u vremenu u kojem je brzina postala način života, način mišljenja i govora. Govorni i pisani jezik u svakodnevnoj komunikaciji skoro smo sveli na zbir poznatih fraza, kratica i znakova. Žurba u svemu, pa i u govoru, postala je odlika našeg vremena. Govor kao da nas zamara, a riječima koje izgovaramo skoro da ne pridajemo pažnju. Čini se da sve više pažnje obraćamo na pokrete i gestikulaciju govornika. Čovjek se negdje zaputio i očito mu se jako žuri. U jednom hadisu Allahov Vjerovjesnik je rekao: "Žurba je šejtanski posao!".

Današnju hutbu posvetio sam jeziku objave Kur'ana. Govor i jezik su velika blagodat, kojom je obdaren prvi čovjek - Adem, a.s. Čovjek je poučen jeziku izravno od Boga i on spada u jednu od četiri vrhunske blagodati, uz vazduh, vodu i hranu. Objava nas uči da čovjek nikada nije bio sam od svoga stvaranja. Uz njega su uvijek Allah i meleki koji ga vode i koji ga poučavaju putem blagodati i iskušenja. Štaviše, naša klasična ulema učila nas je da je samo čovjek obdaren darom govora. Jedno od Božijih svojstava (sifata), koje još kao djeca naučimo u mektebu, jeste da Allah govori Svojim božanskim govorom (kelam).

Također, znamo da jezik, kao osnovno sredstvo komunikacije, predstavlja jedno od najznačajnijih obilježja čovjeka kojima se on odlikuje u odnosu na druga stvorenja. Čovjek jezikom komunicira s drugim pripadnicima svoje zajednice, ali isto tako jezikom ispoljava i svoja osjećanja i izražava svoje potrebe. Učenjaci stoje na stanovištu da je jezik kojim govorimo rezultat Božijeg stvaranja od davnina.

U Kur'anu se kaže: I pouči On Adema nazivima svih stari, a potom ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite." (El-Bekare, 31) I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. (El-Bekare, 37)

Čovjek uči, pamti i prenosi saznato putem jezika, glasovnog ili znakovnog, bilo da se radi o nauci, umjetnosti, objavi ili o običnoj ljudskoj komunikaciji. Božija objava otvara čovjeku nove vidike, proširuje njegovu spoznajnu sferu i čini njegov duhovni put sigurnijim. Od stvaranja prvog čovjeka uspostavljena su dva puta kojim su tekle riječi, Božije i ljudske. Jedan put vodi od Boga prema čovjeku objavom, objavljenom riječju nekom od Njegovih vjerovjesnika. Drugi put je onaj koji vodi od čovjeka ka Bogu, dovom koju on upućuje Bogu. I jedan i drugi put popločan je riječima, Božanskim i ljudskim.

U islamu, od svih obreda koje nam je Allah stavio u obavezu, najveću važnost imaju namaz i zikrullah, spominjanje Allaha srcem i jezikom. Vjerovjesnik nas je poučio da bez namaza nema spasa na ahiretu, a bez zikrullaha smiraja na dunjaluku.

Braćo i sestre! Allah je Svoju riječ objavljivao vjerovjesnicima na različitim jezicima. Kao muslimani, vjerujemo da je Kur'an Allahov vječni govor objavljen Muhammedu, a.s., na arapskom jeziku, kako to i stoji u kur'anskom ajetu:

Elif-Lam-Ra. Ovo su ajeti knjige jasne! Objavljujemo je kao Kur'an na arapskom jeziku, da biste razumjeli. (Jusuf, 1-2)

Zbog te uloge prezentiranja i čuvanja kur'anskog teksta, koju mu je Uzvišeni odredio, prema arapskom jeziku se iskazuje poseban odnos počasti i pijeteta. Svaki pisani tekst na ovom jeziku kod našeg svijeta se doživljava kao odabrani i posebni natpis, prema kojem se odnosi s nekom vrstom strahopoštovanja. Razloga za ovako ponašanje je više, a jedan od osnovnih je što je to jezik Kur'ana Časnog.

Prenosi se od hzr. Omera, r.a., da je govorio ashabima: "Podstičite djecu da uče arapski jezik, jer je on dio naše vjere". Ova njegova izreka mnogima je poslužila kao motivacija da se posvete tome izučavanju. Arapski jezik je u dugom vremenskom periodu, od preko pet stotina godina, bio jezik nauke kojim je posredovano znanje između istoka i zapada.

O značaju arapskog jezika u ljudskoj civilizaciji govori i to što ga je Generalna skupština UN-a uvrstila među svojih šest službenih jezika. Današnji dan 18. decembar je proglašen njegovim danom u svijetu.

Jedan dio naše kulturne baštine ispisan je na ovom svjetskom jeziku. U depoima Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i na raznim mjestima čuvanja u mnogim našim drugim gradovima nalazi se na stotine djela Bošnjaka koji su pisali na ovom jeziku. Blago je to koje pripada svima nama u Bosni i Hercegovini.

Širom svijeta uspostavljene su katedre za izučavanje arapskog jezika, zbog važnosti i širine islamske kulture i civilizacije. Kod nas se ovaj jezik izučava u medresama i gimnazijama, na fakultetima i na institutima.

Za nas muslimane arapski jezik je prije svega jezik naše Knjige. Kao što je kazao hzr. Omer, to je dio naše vjere. Na ovom jeziku svaki dan s naših minareta slušamo glas mujezina, koji nas poziva na namaz. Na ovom jeziku se klanjamo Allahu pet puta dnevno. Njegove riječi izgovaramo kada nadijevamo imena našoj djeci. Dovom na arapskom jeziku ispraćamo naše najmilije s ovoga svijeta.

U muslimanskoj tradiciji ima jedna izreka koja glasi: "Ono bez čega se ne može obaviti neki farz i samo postaje farz". Zbog toga se, prema našoj ulemi, izučavanje arapskog jezika smatra vjerskom obavezom u onoj mjeri koja zadovoljava njegovo nužno poznavanje radi obavljanja namaza, kao i obavezno izučavanje ovog jezika na nivou grupe, koja će biti dobro upućena u sve njegove finese. Nadam se da će naša djeca, kao i njihovi očevi, uvijek iskazivati posebnu ljubav prema poznavanju svog maternjeg bosanskog jezika, ali i jezika Kur'ana, kako bismo ga bolje razumjeli.

Braćo i sestre! U našoj domovini je važan događaj pred nama. U Mostaru se odlučuje o sudbini ne samo ovoga grada, nego i o budućnosti našeg društva i države. Zato pozivam ljude u Mostaru da izađu na izbore, da ne ostavljaju svoje pravo drugima da ga oni u njihovo ime koriste u naredne četiri godine. Birajte ljude kojima vjerujete, kojima možete povjeriti svoj život, čast i imetak. Birajte one koje poznajete kao ljude od integriteta i dostojanstva.

Molim svemogućeg Allaha za naše zdravlje i zdravlje naših najmilijih, komšija i prijatelja. Zamolimo Ga da ojača našu vjeru kako bismo ustrajali na pravom putu. Gospodaru naš, pouči nas onome što ne znamo i pomozi nas da ustrajno slijedimo ono što smo razumjeli od Tvoje knjige, časnoga Kur'ana. Amin!
https://faktor.ba/vijest/u-mostaru-se-o ... tak/108645

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 18 dec 2020 18:42

Kujundziluk,Kuluk,Rade Bitange,Onescukina,Jusofina Ili Jusonina,Cenalovica
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Dzumrukcija
Član
Postovi: 412
Pridružen/a: 31 aug 2020 17:01

Re: Mostar

Post Postao/la Dzumrukcija » 20 dec 2020 22:36

Centralna zona riješena zavisno od pripadnosti mjesnim zajednicama. Šantićeva je u Jugozapadu završila.
Avenija ili Kralja Tomislava je podjeljena: Splitska ulica je u GP Zapadu, a sve ostalo u GP Jugozapadu.

Napravio sam tačnu kartu gradskih područja Mostara:
slika

Starom Gradu ne pripadaju Donje Opine, niti Gornje Opine.
Sve mjesne zajednice Starog Grada su gradske mjesne zajednice.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 20 dec 2020 22:40

Grijesis.Opine su dio Starog Grada.Kocine su dio Gnojnica.Tvrtka Milosa je Hrvatski dio Santiceve.I Sumnjam da ce se neke zgrade tipa Cotina koje su se u ratu odbranile.Da su zavrsile na podrucju Jugozapada.Ali za takvo sta mi treba spisak.Spisak ulica.Koje ulice su sastavni dijelovi svega
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 20 dec 2020 22:59

Nek se oni znoje sad.Glasovi postom su u omjeru 60-65% nasi.

Prije sam pricao kako ce biti tijesno u Gornjem Vakufu.Rekao sam vam da ce biti tijesno.Sad vam kazem obratno.Ovo sto je Hdz dobio.Brojka ce biti gora kad dodje posta za Mostar
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

kenan
Član
Postovi: 246
Pridružen/a: 25 okt 2013 18:46

Re: Mostar

Post Postao/la kenan » 20 dec 2020 23:07

Po trenutnim brojevima, bgm Hrvati nisu vecina stanovništva u Mostaru.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 20 dec 2020 23:10

Oni su vecina.Ali ovo je maraton.Najbolji trkac ne pobjedjuje na maratonu.Ovo nije trka na 100 metara.S tim da ovo sto imaju.Bit ce jos vise za nas.Kad dodje posta
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 20 dec 2020 23:11

Rekao sam da se cuvajmo za Gornji Vakuf.Rekao sam da ce oni nasteliti u Jajcu jos.I bilo je tako kako sam rekao.Sad vam kazem da nema sanse da postom glasovi budu za njih.Ovo ce ici u nasu korist.Sem ako ne bude kao u Stocu gdje smo vecinu postom imali mi.A u Stocu 80% postom dobile ustashe i cetnici.Bit ce svacega.
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

kenan
Član
Postovi: 246
Pridružen/a: 25 okt 2013 18:46

Re: Mostar

Post Postao/la kenan » 20 dec 2020 23:24

Jack je napisao/la: 20 dec 2020 23:10 Oni su vecina.Ali ovo je maraton.Najbolji trkac ne pobjedjuje na maratonu.Ovo nije trka na 100 metara.S tim da ovo sto imaju.Bit ce jos vise za nas.Kad dodje posta
Misliš? Kolika po tebi?

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 20 dec 2020 23:28

Pa od 8666 ucenika u osnovnim skolama Mostara .Po Bosanskom planu je 3620.To je oko 42%.Ali ovdje fali jedna nasa skola 6 Osnovna.I ovo ce dati neka 3% sigurno + za nas.Mozda navucemo i 46% .Opet kazem da je i to dobro jer sve sto predje 40% je dobro.Izlaznost je opet vjerujem bila veca kod nas nego kod njih
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Mostar

Post Postao/la Jack » 20 dec 2020 23:31

Ako 6 osnovna ode na 340 osnovaca.To je ovdje +4% Za nas.I +1% Na zapadu.Tako s tim brojem.Imali bi 47% osnovaca u gradu.Sve zavisi od te skole
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

kenan
Član
Postovi: 246
Pridružen/a: 25 okt 2013 18:46

Re: Mostar

Post Postao/la kenan » 20 dec 2020 23:44

Jack je napisao/la: 20 dec 2020 23:31 Ako 6 osnovna ode na 340 osnovaca.To je ovdje +4% Za nas.I +1% Na zapadu.Tako s tim brojem.Imali bi 47% osnovaca u gradu.Sve zavisi od te skole
To opet, i nakon svega, nije lose i uz dobru strategiju, dobar je zalog za budućnost i vraćanje Mostara onome što on i jeste, a to je prava Bošnjačka čaršija i grad koji odiše našom kulturom i ostavštinom.

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Mostar

Post Postao/la atif » 20 dec 2020 23:49

Steve_Rogers je napisao/la: 17 dec 2020 02:45
Zmaj je napisao/la: 26 nov 2020 18:51 slika
Teritorijalna organizacija grada Mostara
I ja kontam da cemo lakse uzeti jedan od ovih 7 mandata u Jugozapadu jer Bosnjaci na tom podrucju mozda cine manje od 1/7 stanovnistva ali uz pomoc dijasporskih glasova lahko bi se tu namakao taj jedan. Sto se tice Juga, tesko, cak mi malo smeta i jest nefer sto su dva bosnjacka sela zajedno sa Hodbinom smjestena u tu izbornu jedinicu, a ne u Jugoistok. Fakticki cemo biti utopljeni u katolicku masu. No ko zna, mozda se desi neko cudo.
Gradski vijećnici Mostara biraju se iz šest gradskih područja, koja su nekad bila općine. Područje Jugozapad daje 7 vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, te Sjever, Jugoistok i Jug po 2 vijećnika. Sa posebne Gradske liste, za koju glasaju građani sa svih područja, izabrat će se još 13 gradskih vijećnika.

Izlaznost do 19 sati je 51,24 posto ili 49 594. Gradsko područje Zapad: 8987 ili 48,21 posto, Sjever: 5704 ili 56,60, Jugozapad 13981 ili 46,83 posto, Jugoistok 4214 ili 53,34 posto, Stari grad 11855 ili 53,40 posto, Jug 4853 ili 59,74 posto.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/181 ... apadu.html

Avatar
Bosman
Administrator
Postovi: 874
Pridružen/a: 15 okt 2012 23:16

Re: Mostar

Post Postao/la Bosman » 21 dec 2020 00:05

ima li kakve sanse da nacelnik bude Bosnjak ?

I kako ovo ide s mandatima? Hoce li HDZ opet moci blokirati odluke?

Odgovorite