☑ Pravila foruma i savjeti

Koronavirus (COVID-19)

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41357
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Jack » 21 mar 2020 19:03

Sve u svemu gledajuci trenutnu statistika.Italija najgore stoji.Haman 5000 mrtvih.Sto i nije katastrofa ako od virusa ne umre 0,1% stanovnistva cirka 60 000 ljudi

Sto se tice podataka od Kine.Brojni Americki sluzbenici kazu da je to sve FAKE NEWS i ja se slazem.Kinezima nista ne treba vjerovati nesto kao Mostarska biskupija.Da tolika drzava nema novih slucajeva.A pritom ''doktor'' glavni umire od srecanog udara u 38 godini nakon sto je bio zatvaran.Komunjare su uvijek lagale i pravile kontrolu

Steta sto nema sporta da gledam.Ovo je bas monotono
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Zmaj » 21 mar 2020 23:27

"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Zmaj » 23 mar 2020 10:56

Korona virus utiče i na bosanskohercegovački turizam. Italijani, inače najbrojniji turisti u Međugorju, sa azijskim gostima, najvažniji su za turizam Mostara. Tamošnji turistički radnici kažu da trpe gubitke.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la atif » 23 mar 2020 16:22

Treba sto vise propagirati ovu vijest posebno medju bosnjacima, KOLIKO JE DAO ERONET I MTEL PROTIV KORENE U BOSNI i HERCEGOVINI???? BHTELECOM je odmah pomogao! Samo bojkotovati ove parazite!

NOVALIĆ IMA DOBRE VIJESTI: Stiže pomoć BiH iz Turske, Kine, Kuvajta, Katara...

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku za nabavku respiratora i druge medicinske opreme.


– Javna i komunalna poduzeća rade stabilno i tako će biti i dalje, te neće biti problema sa strujom, telefonima, plinom, odvozom smeća i slično – rekao je Novalić.

Najavio je i skori rebalans proračuna koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s proračunima na svim razinama vlasti.

Novalić je naglasio da Kina priprema pomoć za BiH, da misli da je pomoć iz Turske već stigla, te da su u toku i razgovori s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtom i Katarom.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević, koja rukovodi Federalnim štabom civilne zaštite, navela je da je trenutno na snazi 29 naredbi koje je izdao taj Štab..

– Sve naredbe su donesene blagovremeno i pozivam građane da svoj sustav osobne zaštite podignu na najvišu razinu – poručila je Milićević.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić istaknuo je da su dosad teritirane 342 osobe na corona virus od kojih je bilo pozitivno 36 u FBiH, te da je jutros bila pozitvna još jedna osoba u Goraždu.

– Testova imamo dovoljno ali trebamo biti racionalni i testirati samo pacijente koje za to odrede epidemiolozi – kazao je Mandić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, od danas će se javnosti s najnovijim informacijama vezanim za situaciju o koronavirusu obraćati dva puta dnevno, i to u 12.00 sati i 17.15 sati putem izravnog prijenosa Federalne televizije.

Obraćat će se premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i predstavnici nadležnih institucija. Predstavnici medija moći će slati pitanja na mail [email protected]. Radio i televizijske stanice koje su u mogućnosti dobit će čist signal Federalne televizije, dok one stanice koje to nisu u mogućnosti signal mogu preuzimati zemaljskim ili kablovskim putem. Federalna televizija će naknadno, u suradnji sa Uredom za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH, osigurati dostupnost snimaka obraćanja. Na ovaj način nadležni u Federaciji BiH žele umanjiti širenje koronavirusa, do čega bi moglo doći organiziranjem brojnih konferencija za medije ili dovođenjem gostiju u televizijske i radiostanice, priopćeno je iz Vlade FBiH.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/148 ... atara.html

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la atif » 23 mar 2020 16:24

Stisni Fadile jace uhljebe i politicare!

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/148 ... video.html
Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH izjavio je sinoć za Hayat televiziju da teret krize moraju podijeti svi, te istakao da je već naložio svojim službama da pristupe smanjenu plata u javnom sektoru.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/148 ... _mene.html
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je predsjedniku Sindikata državnih službenika Samiru Kurtoviću u vezi s mjerom smanjenja plata u javnom sektoru.
"Naravno da smatram da svima treba smanjiti plate. Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem s tim. Neke odluke treba donijeti Parlament, neke Vlada. Plate treba smanjiti - počevši od mene. Ako obična porodica može živjeti s prosječnom platom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove. Takođe, mislim da treba početi i od gospodina Kurtovića koji kao predsjednik sindikata ima platu u visini plate ministra. Njegova osnovna plata je 2.858 KM + minuli rad + topli obrok, prijevoz, itd. Dakle, Kurtović treba da bude među prvima kojima treba smanjiti plate", ističe Novalić.

Avatar
Gorcin
Član
Postovi: 1619
Pridružen/a: 20 okt 2012 15:37

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Gorcin » 23 mar 2020 16:25

Međugorje je prilagodilo ponudu turističkoj sezoni. Ona vidjelica što joj se svaki mjesec ukazivala gospa, objavila je neki dan da će joj se ubuduće ukazanja dešavati samo na rođendan, negdje u martu.
Vjerovatno će poslije uraditi update ovisno o situaciji.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la atif » 23 mar 2020 16:42

Ovo treba u svim muftijstvima uvesti posebno u srebrenici i ugrozenim mjestima!

https://preporod.info/bs/article/15310/ ... -l-kursija
Muftijstvo goraždansko: Preko džamijskih razglasa emituje se sura Kehf i Ajetu-l-Kursija

Naredbom muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića od proteklog petka na svim džamijama na području goraždanskog muftijstva preko razglasa biće emitovana sura Kehf.

Pola sata prije džume preko razglasa emitovaće se učenje sure Kehf a u vrijeme dnevnih namaza, takođe preko razglasa, prije sabahskog i akšamskog ezana biće emitovan Ajetu-l-Kursija (255. ajet sure El-Bekare). Razloge za ovo neuobičajeno emitovanje Kur'ana sa munara pojasnio je muftija Pitić.

- Naš motiv je podrška ljudima jer je duhovnost ljudima neophodna a i duhovnost mora imati kontinuitet. Ono što mi možemo je pomoći ljudima sa održavanjem nade u dobro u periodima teškoće - rekao je muftija Pitić za Preporod.info i naglasio da je svaki oblik podrške je dobrodošao.

- Pozivamo sve vjernike da nas prate u ovoj praksi sa svojih prozora u blizini džamija. Samo je Bog velik - ističe na kraju muftija. Njegova naredba o učenju Kur'ana sa džamijskih razglasa biće na snazi sve dok se drugačije ne odredi.
https://preporod.info/bs/article/15310/ ... -l-kursija

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la atif » 23 mar 2020 16:49

U vjeri i jedinstvu je snaga!
ALUKOENIGSTAHL BiH kao društveno odgovorna firma, u saradnji sa CGP Design, stavilo je na raspolaganje usluge 3D printa za proizvodnju nosača zaštitnih maski.

Pored njih, CGPdesign teamu pridružila se "vojska" pojedinaca sa svojim privatnim 3D printerima: Mašinski Fakultet Sarajevo, Make3D, 3D Republika, DIZART doo, Alim, A2B, Bihart souvenirs shop, Neon Hearth doo, MojSan, Neno doo, AluKoenigStahl BiH, Ultirex.

"S obzirom da terenu nedostaje zaštitne opreme, ovim putem želimo pomoći našim herojima u bolnicama, domovima zdravlja, graničnoj policiji, volonterima i svima onima koji se bore u prevenciji širenja virusa", rečeno je za Akta.ba, te ovom prilikom pozivaju i ostale kompanije da im se pridruže u akciji!

Naime, svi koji su u Sarajevu i 3D printaju maske iste mogu donijeti u firmu DIZART kada izrade minimalno 10 komada.

"Svi koji radite u drugim gradovima, javite nam se u kojem gradu radite, vašu adresu i broj telefona kako bi vam mogli poslati samo vizire i gume pa ćete vi vaše maske prvo podijeliti bolnicama u vašem gradu", navode iz ove firme.

Svi koji nemaju 3D printere mogu obezbijediti sljedeće:

1. PETg VIVAK folije 0,5 mm debljine
2. Lastike - Gumice širine 1-2,5 cm za stezanje maske na glavu
3. Donacije za materijal za 3D printere

Napominju da se sve navedeno može slati potpuno besplatno preko A2B Express brze pošte i to isključivo preko njihove fb stranice:

Primaoc:
Halilovići 45, Sarajevo 71000
Centar Safet Zajko, firma Dizart doo
Kontakt:
Jasmin Ahmic 061 131 536
Adi Pandzic 061 205 345
https://www.akta.ba/vijesti/bh-firme-se ... ski/115182

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12080
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la amkos » 23 mar 2020 22:07

Kaže Zukorlić da je ovo resetovanje ljudske civilizacije. Imate video na youtube-u.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7383
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Drina » 24 mar 2020 08:40

Najveci impakt ce imati na ekonomiju. Gomila ljudi ce ostati bez posla. Veliku stetu ce imati drzave koje puno zavise od turizma. Tu je sve stalo i ocito da je ova sezona vec propala
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Zmaj » 24 mar 2020 13:32

Privrednici u Bosni i Hercegovini sve glasnije apeluju na entitetske vlade da uvedu hitne mjere kojima bi ublažili finansijsku štetu od korona virusa.

Gubitke bilježe gotovo svi, od transporta do turizma, pa privrednici traže proglašenje vanrednog stanja.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la atif » 24 mar 2020 21:47

SVAKA ČAST ZA CAZIN: Iako još nemaju registriranih osoba zaraženih koronavirusom, napravili su VELIKI IZOLATORIJ (FOTO)
Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagovanja na pojavu pandemije koronavirusom u Gradu Cazinu krenula je daleko ranije od svih ostalih u okruženju, navode u saopćenju iz gradske uprave Cazin.
Zbog izloženosti samoj granici s EU i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju. Preko tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od dvadesetičetiri sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

Iako ovdje još uvijek nema ni jedan registriran slučaj zaraženih korona virusom, ali je samoizolacija naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.
"Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati", kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinski osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

"Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Ipak, u ovom trenutku je najjača i najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično izvršena obaveza ove lokalne zajednice", kazali su iz Općine Cazin.
slika

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41357
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Jack » 25 mar 2020 00:22

Sutra ce biti preko 20 000 umrlih u svijetu..Za mjesec dana bit ce 100 000 umrlih.Za godinu dana taj broj moze da bude 10 000 000,i to minimalno.To je tako.Linearna progresija virusa ne ide dole.Bez obzira sta lazljivi Kinezi pricaju

.Italijani su prilicno posteni i na tome im cestitam.Ali oni su 2 dana imali manje umrlih.I odjednom ponovo vise.Sa sve vise zarazenih procentualno ce se broj umrlih pojacavati.Naprimjer ako u Italiji bude 100 000 zarazenih COVID virusom.Ocekuje do 8000-10 000 umrlih.Italija ce sigurno imati preko 10 000 umrlih.Sad pitanje je naravno respiratora,testova i svega,Jer ovo je samo djelic zarazenih.A koliko ce biti tek?

Stvara se panika kod politicara,medju obicnim narodom.Jer ako je tako,kako oni kazu.Ja cu 2 sedmice sjediti u kuci.Ali skeptican sam da ce biti bolje i nakon te famozne 2 sedmice

By the way niko pametan ne zatvara aerodrome,to je totalni debilizam ali ako Fadil Novalic i ostali genijalci su ti koji odredjuju ekonomiju,.Vidit ces onda slobodan pad ekonomije i svega.Ne isplati se.Sto bude duze ovo trajalo.Ekonomija ce biti u sve gorem stanju
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7383
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Drina » 25 mar 2020 08:48

Statistika

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Broj mrtvih moze da eksplodira i u Francuskoj. Pratio sam malo sta se desava tamo i oni uglavnom imaju problema sa smjestajnim kapacitetima u bolnicama. Pogotovo za ove kojima je neophodna hitna ili kako se to kaze njega. Ti servisi su bili preoptereceni i bez COVID-19.

Tako da nece biti u mogucnosti pruziti svu potrebnu brigu tim oboljelim koji su u kriticnom stanju jer u bolnicima ima i drugih bolesnika kojima je neophodan isiti intenzitet njege i paznje.

Dakle najbitnije je ograniciti broj oboljelih kako se ne bi srusio cijeli zdravstevni sistem i stvar izmakla kontroli


Bilo je na netu slika iz Italije i Spanije gdje zarazeni leze po hodnicima bolnica. U takvom haosu jedan odredeni broj pacijenata je jednostavno "ostavljen po strani". Umru iako bi mogli biti spaseni da im se pruzila odgovarajuca pomoc

Pricao sam i sa kolegicom iz Italije i ona je iz regije Venecije. I ona mi prica isto. Jednostavno fali respiratora i onda prosto zrtvuju odredeni broj pacijena. Ako ima jedan respirator a dva pacijenta onda se pomaze onom ko je mladi.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Zmaj » 25 mar 2020 12:07

slika

Preko 400k zarazenih sada.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la atif » 25 mar 2020 12:21

https://www.biznisinfo.ba/turska-firma- ... araka-bih/
Turska kompanija “Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret” odlučila je donirati stotinu hiljada konvertibilnih maraka humanitarnoj organizaciji MFS-EMMAUS kao vid podrške za borbu s teškom situacijom kroz koju prolazi i naša država.

ŠIJU 20.000 MASKI DNEVNO! Ove žene iz Kaknja nas spašavaju, a ne Hane, Bajtali, Vreće
slika
http://deblokada.com/siju-20-000-maski- ... ali-vrece/

bosnaprkosna
Član
Postovi: 147
Pridružen/a: 26 okt 2018 21:12

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la bosnaprkosna » 25 mar 2020 14:21


ja od pocetka pandemije pratim ovaj live stream,i prema njemu je uvijek 10k vise nego na drugim sajtovima.Mislim da je tacan jer sam gledao broj zarazenih iz BiH,regije i europe i uvijek su tacni podaci :gut:

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41357
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Jack » 26 mar 2020 04:33

Danas 6 drzava zvanicno imati preko 1000 umrlih.Ja jos uvijek kazem da ne vjerujem u Kineske cifre.Inace citao sam da oni mutiraju s kemijskim oruzjem i da ce se mozda pojaviti virus i gori od ovog COVIDA.Nas daj boze moze jedino spasiti vrucina,tj gustoca zraka na toplom.Vidjeli smo primjer iz Afrike,posebno Sub-Saharanska Afrika gdje broj umrlih mora se priznati je minoran.Ako gledas Europu

Trenutni raspored s brojem umrlih je

Italija
Spanija
Kina
Iran
Francuska
Amerika

Amerika se sve vise boci s porastom umrlih.Njemacka je jos uvijek na veoma dobrom polozaju.Nema nekog jaceg porasta umrlih.Danas je u mojoj drzavi umrlo 11.A u cijeloj Americi 242.Samo nek ostane tako,ja sam prezadovoljan.Ali bez tablete i vakcina.Bit ce tesko da ova cifra umrlih ostane ista

Naravno da je to veoma ruzno gledati umrle i cifre ali odavde mozemo da dobijemo neki presjek i odgovore na pitanja

Koliko brzo virus mutira?
Da li se virus moze zaustaviti?
Kakve su sanse sa ili bez respiratora.Njemacka ima vise,otud manje umrlih.Italija ima znatno,znatno manje od Njemacke
Pomoci drzave


Da li ce se naprimjer brojka ustaliti na 100 000 zarazenih u Americi.Ili sta ako bude 1 000 000 zarazenih.Sve u svemu Jack gleda gas maske preko interneta.Ako dotle dodje



Ps:Maske ne pomazu.Virus je mutant.Lijepi se za kozu.Maske ne pomazu.Dzaba krecite.Volio bih da je tako,ali neki znanstvenici su tako rekli

Maske te nece spasiti.Gas maska hoce tu nema dileme.Dobra gas maska Sovijetske proizvodnje.Izadjes u kupovini s tim.Siguran podatak nema dileme.Nema sanse da te zaraze.Ali ove maske imaju malo supljina,gdje ce proci zrak do tvoje koze.A onda...
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41357
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Jack » 26 mar 2020 04:39

Drina je napisao/la: 25 mar 2020 08:48 Statistika

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Broj mrtvih moze da eksplodira i u Francuskoj. Pratio sam malo sta se desava tamo i oni uglavnom imaju problema sa smjestajnim kapacitetima u bolnicama. Pogotovo za ove kojima je neophodna hitna ili kako se to kaze njega. Ti servisi su bili preoptereceni i bez COVID-19.

Tako da nece biti u mogucnosti pruziti svu potrebnu brigu tim oboljelim koji su u kriticnom stanju jer u bolnicima ima i drugih bolesnika kojima je neophodan isiti intenzitet njege i paznje.

Dakle najbitnije je ograniciti broj oboljelih kako se ne bi srusio cijeli zdravstevni sistem i stvar izmakla kontroli


Bilo je na netu slika iz Italije i Spanije gdje zarazeni leze po hodnicima bolnica. U takvom haosu jedan odredeni broj pacijenata je jednostavno "ostavljen po strani". Umru iako bi mogli biti spaseni da im se pruzila odgovarajuca pomoc

Pricao sam i sa kolegicom iz Italije i ona je iz regije Venecije. I ona mi prica isto. Jednostavno fali respiratora i onda prosto zrtvuju odredeni broj pacijena. Ako ima jedan respirator a dva pacijenta onda se pomaze onom ko je mladi.


Da,sasvim moguce je i mentalitet Jug Francuske,Italija i Spanija imaju istu kulturu.Njemci su uvijek bili hladni izmedju sebe i dalje su se druzili.Kod Italijana bas i nije.Vidjeli smo kako jedna jaka drzava Njemacka postupa.A kako Italija.Jednostavno,nedostatak respiratora,kao i slaba organizovanost od strane lokalne zajednice.Kako u Italiji,Spaniji pa i diijelom Francuske.Radi svoje a to je na porastu umrlih




Zdravstveni sistem se nece srusiti ako 0,1% stanovnistva ne pobije virus.Najblize tome je Italija gdje bi trebalo da bude 60 000 umrlih.Da bi se desio kolaps ovdje.Njemacka je postupila daleko organizovanije,daleko imaju sposobniji kadar.Spanija,pa i Francuska nisu pokazali takvo sta


Naravno,sve zavisi od ovog.Tablete,mutacije virusa.Kako ce u narednom mjesecu da ostane.Ako Italija bude imala neki prosjek od 700 na dan.To bi znacilo da bi jos 50 000 Italijana umrlo od COVIDA do kraja Maja mjeseca.A te cifre se priblizavaju kolapsu Italije i posebno njihovog zdravstva.To bi bio kraj za njih.Ne bi se oporavili ni za narednih 30 godina.Sad je najvaznije da se zaustavi ovaj prosjek,jer oni nemaju puno vremena s ovakvim ciframa
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41357
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Koronavirus (COVID-19)

Post Postao/la Jack » 26 mar 2020 20:28

U Francuskoj broj umrlih danas preko 360.Veliki porast umrlih imaju.I kod njih je tek sad krenulo.Sve u svemu los dan za Italiju.Spanija kao da ih zeli sustici.Amerika se drzi(nadam se)
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Odgovorite