☑ Pravila foruma i savjeti

Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Moderator/ica: abu seid

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 21 aug 2019 13:00

RMU Banovići nabavlja opremu vrijednu 9 miliona KM

RMU Banovići planira u narednom periodu nabavku opreme u vrijednosti od 9 miliona KM.
Tim povodom je raspisan tender za izbor banke za dugoročni kredit, piše ekapija.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji iznos kredita je 9 miliona KM sa rokom otplate od 5 godina.

– Svrha kredita je nabavka drobiličnih postrojenja, dok će kredit biti obezbjeđen nekretninama RMU Banovići, odnosno hipotekom drugog reda i bjanko mjenicom – dodaje se.

Ponuda treba da sadrži iznos kamate i iznos naknade za obradu kredita.

Rok za ponude je 2. septembar.
https://www.biznisinfo.ba/rmu-banovici- ... iliona-km/
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 20 sep 2019 21:45

Zvizdić: Usvojeno Pismo podrške u vezi s izgradnjom termobloka 7 TE Tuzla

Vijeće ministara BiH je postiglo potpuni konsenzus i jednoglasno je usvojen tekst Pisma podrške u vezi s termoblokom 7 Termoelektrane u Tuzli. Kazao je to novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press konferenciji nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, pismo će biti upućeno na odgovarajuće adrese.
https://faktor.ba/vijest/zvizdic-usvoje ... uzla/51928
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 24 sep 2019 09:09

Počinju radovi na najvećoj investiciji: Blok 7 donosi BiH energetsku neovisnost

"Sve prepreke koje su do juče bile pred nama su otklonjene i u ovom mjesecu, kada Termoelektrana Tuzla slavi 60 godina postojanja, bit će započeti dugočekivati radovi na najvećoj investiciji u TK – izgradnji Bloka 7", potvrdio je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla na svečanoj dodjeli nagrada Kristal soli, na kojoj je Elektroprivreda BiH nagrađena za najveću investiciju u TK.

"Izgradnja ovog bloka predstavljat će garanciju energetske neovisnosti koja je ravna državnom suverenitetu, a koja će obezbijediti sve pretpostavke u ekonomskom smislu koje se očekuju od ovako značajnog projekta. Također, očekujemo da će obezbijediti stabilnu i pouzdanu isporuku električne energije, unaprijediti ambijent življenja, omogućiti toplifikaciju Živinica, kao i proširenje toplifikacije Lukavca i jednostavno odgovoriti svim ekonomskim izazovima koji su pred nama", izjavio je Džananović.

Osim toga, očekuje se znatno unapređenje kvaliteta zraka u Tuzlanskoj kotlini, te mogućnost zapošljavanja kadrova koje se obrazuju i u srednjoškolskom i u visokom obrazovanju.

Također, prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta svoje mjesto naći i RMU Kreka, Željeznice Federacije i svi oni koji na određen način imaju veze sa ovim projektom.

"Uvjeren sam da ćemo svi imati dovoljno snage, znanja i upornosti da odgovorimo ovom epohalnom i historijskom trenutku", poručio je direktor.

Kako je ranije najavljeno, kada krene izgradnja, Blok 7 trebao bi biti završen najkasnije za 56 mjeseci. Probni rad bloka bit će šest mjeseci, nakon čega bi trebao ući u puni proizvodni pogon, a blokovi 3,4 i 5 potpuno ugašeni do 2024. godine.

Elektroprivreda BiH potpisala je prošle sedmice ugovor za pripremne radove, koji obuhvataju pripremu terena i gradilišta. Podsjetimo, radi se o grupi ponuđača ITC Zenica d.o.o. Zenica, Prijedorputevi a.đ. Prijedor i Integral Inženjering a.d. Laktaši, a zbog žalbi drugih izvođača koji su prvobitno bili odabradni predmet se dugo nalazio u Uredu za žalbe.

Gradnju Bloka 7 vodit će kineska kompanija ''China Gezhouba Group''.

Procjene su da će prva faza radova koštati oko 18 miliona KM. Druga faza je infrastrukturno opremanje lokacije, kada će krenuti geološka istraživanja.

Ukupna investicija u Blok 7 je oko 722 miliona eura. 85 posto sredstava dolazi iz kredita Kineske razvojne banke, a ostatak će pokriti Elektroprivreda BiH.
https://www.akta.ba/investicije/pocinju ... ost/106058
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 08 okt 2019 18:58

Počinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7: BiH dobija energetsku nezavisnost

slika

Nakon višemjesečne trakavice uklonjene su sve kočnice za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Pripremni radovi počet će u narednih desetak dana, a prvi zvanični radovi na izgradnji ovog termoenergetskog objekta očekuju se do kraja 2019. godine, potvrdio je za Klix.ba izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.
Protekle sedmice Elektroprivreda BiH dobila je pismo podrške Vijeća ministara BiH koje omogućava da se postigne efektivnost dosad potpisanih ugovora, čime su konačno povučene sve kočnice koje su onemogućavale izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

"Exim banka će na temelju ovog pisma potpisati obavještenje o početku efektivnosti ugovora, što znači i zvaničan početak realizacije EPC ugovora s kineskim partnerima i prva povlačenja kreditnih sredstava. Mi računamo da ćemo do kraja ove godine imati efektivost ugovora i kineske partnere u punom kapacitetu u poslu", kazao je Salkić za Klix.ba.

Trenutno su u toku zadnje aktivnosti na uvođenju domaćeg konzorcija kompanija koje će raditi na pripremim radovima za izgradnju Bloka 7 u Tuzli, a prema Salkićevim riječima, prvi radovi na terenu se očekuju za desetak dana. Na čelu konzorcija je kompanija ITC iz Zenice, učesnici su Integral Inženjering Banja Luka i Prijedorputevi, a pripremljeno gradilište će se etapno predavati kineskim partnerima.

Blok 7 će biti spojen na transformatorsku stanicu Elektroprenosa BiH u mjestu Ljubače kod Tuzle, a trenutno se usaglašava trasa dalekovoda kojim će ovaj elektroenergetski objekt biti priključen na dalekovodnu mrežu.

"S obzirom na to da se radi o novom bloku, mi ćemo pristupiti izmjeni postojeće ili odabiru nove trase te ćemo izgraditi novi dalekovod koji će spojiti novi blok sa transformatorskom stanicom na Ljubačama. Sa Elektroprenosom BiH smo u stalnom kontaktu povodom ovog pitanja, radimo na usaglašavanju trase i biramo rješenje koje će biti optimalno, a kako bismo ga realizirali u što kraćem vremenu, uz što manji obim investicije, ali isto tako i omogućili da Blok 7 bude na najbolji mogući način konektovan na elektroenergetski sistem BiH", istakao je Salkić.

Izgradnjom Bloka 7 Termoelektarne u Tuzli naša zemlja dobija energetsku nezavisnost koja se mjeri dužinom od 50 godina. Ovaj elektroenergetski objekt će zamijeniti postojeće blokove tri, četiri i pet u Termoelektrani Tuzla, ukupne instalirane snage 500 megavati. On će, prema Salkićevim riječima, ostvarivati znatno manju potrošnju uglja, uz rast količine proizvedene električne energije.

"Dobit ćemo jedan novi blok instalirane snage od 450 megavati. Iako je nešto manje snage, on će zbog svoje efikasnosti proizvoditi deset posto više energije, nego što to rade trenutni blokovi. Potrošnja uglja će biti manja za nekih 1.100.000 tona uglja na nivou jedne godine", naglašava Salkić.

On je naveo i da izgradnja Bloka 7 znači cjenovnu stabilnost električne energije za potrošače u našoj zemlji, naglasivši da bismo bez ovog energetskog objekta imali manjak električne energije koja bi se morala namirivati kupovinom na tržištu, što bi značilo i drugačije cijene.

"Također, ovim se obezbjeđuje i eksploatacija uglja za narednih 40 godina u rudnicima Kreka, Đurđevik i Banovići. Pored toga, obezbjeđuje se grijanje Tuzle i Lukavca, a u perspektivi i Živinica, s obzirom na to da će se vrlo brzo pristupiti izgradnji vrelovoda prema tom gradu. Na taj način ćemo s Blokom 7 zaokružiti jednu ukupnu elektroenergetsku sliku, ne samo Tuzle i tuzlanske regije, nego i Federacije BiH", ističe izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH za Klix.ba.

Kako je naglasio, Blok 7 će biti moderan i savremen blok koji će proizvoditi električnu energiju po ekološki potpuno prihvatljivim normama koje su propisane evropskim direktivama, ali i domaćim zakonodavstvom.

"U odnosu na postojeću termoelektranu i blokove koje ćemo tada ugasiti, bit će višestruka smanjenja svih emisija u zrak te ćemo imati jedno prijatno okruženje oko same termoelektrane, što je izuzetno bitno za građane koji gravitiraju tom području", potcrtao je Salkić.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke. Pripreme radove kao uvertiru u izgradnju Bloka 7 snosit će Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 12 okt 2019 18:22

slika
Rudnici u FBiH
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 23 okt 2019 10:16

Terminali u Živinicama i Blažuju bit će završeni do kraja godine

Federacija BiH još nema naftnih rezervi. Ovo je za Oslobođenje potvrdio direktor Terminala Hermedin Zornić iako kaže da to ne smije naglas izgovoriti. Operater – Terminali FBiH na računima ima dio novca za te namjene, a prve rezerve bi trebale biti uskladištene do kraja godine. Do tada se očekuje da budu završeni radovi na sanaciji i proširenju skladišnih kapaciteta na kontinentalnom terminalu u Živinicama, jednom od četiri u vlasništvu Operatera.

To je tek trećina obaveza iz evropske energetske direktive koja kaže da do 2022. obavezne rezerve moraju biti u visini jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa ovim derivatom.

"Naše rezerve trebaju biti oko 250.000 hiljada tona nafte. Ovom pitanju se nije poklanjalo puno pažnje dok iz EU nije postavljen rok. Ja sam izuzetno optimističan da ćemo već ove godine u Živinicama uskladištiti prve rezerve i da ćemo završetkom ovog kontinentalnog terminala imati zaokruženu trećinu potrebnih kapaciteta", za Oslobođenje je istakao Zornić.

Za ministra industrije i energetike u Vladi FBiH Nermina Džindića važno je da su se riješili imovinski odnosi, jer su se u papirima pojavljivale čak i institucije iz susjednih država. Ministar vjeruje da će do kraja naredne godine uz terminal Živinice biti završen i onaj u Blažuju.

​Godišnje Operater – Terminali FBiH prihoduje oko 10 miliona maraka. Njihova sredstva neće biti dovoljna da se ispune sve obaveze iz evropske direktive, ali to se prema riječima direktora Zornića može nadomjestiti kreditnim zaduživanjem. A koliko će Operater biti efikasan, nažalost, puno zavisi od političke volje u FBiH.

U sklopu ovog preduzeća su i naftni terminali u Pločama, koji trenutno prema direktivama EU ne mogu služiti za skladištenje obaveznih rezervi nafte, jer nije dozvoljeno da jedna država svoje rezerve ima na teritoriji druge.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 02 nov 2019 17:07

Pogledajte pregled najvećih uvoznika naftnih derivata u FBiH

Federalno ministarstvo trgovine objavilo je Pregled uvoza naftnih derivata za period od I-IX mjeseca 2019. godine, a u tabeli je dat je prikaz uvoza po vrsti, količini i zemlji uvoza.

U periodu od I-IX mjeseca 2019. godine prema dostavljenim podacima 11 uvoznika naftnih derivata, uvezeno je 911.745 tona što je za oko 23,49 % više u odnosu na isti period 2018. godine kada je uvezeno 738.314 tona naftnih derivata.

slika

PRIKAZ NAJVEĆIH UVOZNIKA NAFTNIH DERIVATA U UKUPNOM UVOZU N/D ZA PERIOD OD I-IX MJESECA NA PODRUČJU FEDERACIJE BIH

slika

U tabeli br. 2 prikazan je udio najvećih uvoznika n/d u ukupnom uvozu na području Federacije BiH za period od I – IX mjeseca 2019. godine. Najviše naftnih derivata je uvezla Holdina d.o.o. Sarajevo, i to 510.766 t, zatim G-petrol d.o.o.Sarajevo 146.734 tone, Petrol BH Oil Company d.o.o. Sarajevo 139.650 tona i Hifa – Oil d.o.o Tešanj ukupno 72.718 tona n/d.

PREGLED NABAVLJENIH KOLIČINA N/D IZ genocidne U PERIODU OD I-IX MJESECA 2019. GODINE

slika

U tabeli br. 3 dat je Pregled nabavljenih količina n/d iz genocidne.

Ukupno je u periodu od I – IX mjeseca 2019. godine nabavljeno od dobavljača iz RS 18.096 tone n/d što je za oko 89,4 % manje u odnosu na isti period prošle godine kada je nabavljeno 170.900. tona n/d.

Najviše n/d je nabavljeno od Optima Grupa d.o.o. Banja Luka i to 15.025, dok su ostale količine naftnih derivata nabavljene od Petrol LPG HIB Šamac, Super Petrol BL i Oda Petrol d.o.o. Doboj.
https://www.akta.ba/kapital/pogledajte- ... bih/108505
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 12 nov 2019 12:26

Vijest je iz prosle hefte ali je vazna

Arcelor Mittal i BH-Gas potpisali ugovor o snabdijevanju gasom



Generalni direktori preduzeća “Arcelor Mittal” Zenica Biju Nair i “BH-Gas” Jasmin Salkić juče su u Sarajevu, nakon šest mjeseci pregovora, potpisali petogodišnji ugovor o stabilnosti snabdijevanja gasom.

Ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Nermin Džindić podsjetio je da je istekao dvadesetogodišnji ugovor koji su ove dvije kompanije imale, te su posljednjih mjeseci vođeni intenzivni pregovori.

“Dogovoreno je koju količinu preuzima `Arcelor Mittal` i nova kompanija `Toplane` u Zenici. Ovo je garancija `BH-Gasu` da može da dodatno smanji cijenu građanima Sarajeva i svim distributivnim kompanijama”,
rekao je Džindić na konferenciji za novinare.

Džindić je precizirao da se u narednih sedam dana čeka analiza Nadzornog odbora, te nakon što bude potvrđena cijena, proceduralno će moći biti riješeno da od 1. januara gas pojeftini za 10 posto.

Generalni direktor kompanije “Arcelor Mittal” Zenica Biju Nair rekao je da ovaj ugovor nije bitan samo za njihovu firmu, već i za druga preduzeća i građane jer će u narednih pet godina omogućiti nižu cijenu.


“Najvažnije je da ministar Džindić razumiju naše probleme i da je spremni da ih rješavamo zajedno. Primamo najbolja rješenja za industriju, zapošljavanje i ekonomiju”, rekao je Nair.

On je dodao da je najvažnije unapređenje saradnje industrije i Vlade FBiH, što će dovesti i nove investicije
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 10 dec 2019 09:27

"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika


Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 miliona funti (308 miliona KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

Vrijednost kompanije se procjenjuje na 290 miliona dolara, a od četvrtka bi se njihovim dionicama trebalo početi trgovati na Londonskoj berzi s ciljem prikupljanja novca potrebnog za investiranje. Taj novac namjeravaju prikupiti do kraja naredne godine.

Izgradnja prvog rudnika je predviđena na proljeće 2021. godine, dok bi izgradnja drugog rudnika trebala početi 2028. godine.

"Adriatic Metals" još od maja 2018. godine provodi istraživanja u varešu s ciljem pronalaska zlata, srebra i baznih metala. Dosadašnji rezultati su pokazali da se na ovom području nalazi skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala, te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
abu seid
Član
Postovi: 1307
Pridružen/a: 01 nov 2013 12:13

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la abu seid » 10 dec 2019 12:36

Mehmed beg Catic je napisao/la: 10 dec 2019 09:27
"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika


Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 miliona funti (308 miliona KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

Vrijednost kompanije se procjenjuje na 290 miliona dolara, a od četvrtka bi se njihovim dionicama trebalo početi trgovati na Londonskoj berzi s ciljem prikupljanja novca potrebnog za investiranje. Taj novac namjeravaju prikupiti do kraja naredne godine.

Izgradnja prvog rudnika je predviđena na proljeće 2021. godine, dok bi izgradnja drugog rudnika trebala početi 2028. godine.

"Adriatic Metals" još od maja 2018. godine provodi istraživanja u varešu s ciljem pronalaska zlata, srebra i baznih metala. Dosadašnji rezultati su pokazali da se na ovom području nalazi skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala, te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.
Proljeće 2021 i 2028.
Ko živ ko mrtav dotle. :roll:
Meni je ovo šuhveli.

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 12 dec 2019 14:14

abu seid je napisao/la: 10 dec 2019 12:36
Mehmed beg Catic je napisao/la: 10 dec 2019 09:27
"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika


Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 miliona funti (308 miliona KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

Vrijednost kompanije se procjenjuje na 290 miliona dolara, a od četvrtka bi se njihovim dionicama trebalo početi trgovati na Londonskoj berzi s ciljem prikupljanja novca potrebnog za investiranje. Taj novac namjeravaju prikupiti do kraja naredne godine.

Izgradnja prvog rudnika je predviđena na proljeće 2021. godine, dok bi izgradnja drugog rudnika trebala početi 2028. godine.

"Adriatic Metals" još od maja 2018. godine provodi istraživanja u varešu s ciljem pronalaska zlata, srebra i baznih metala. Dosadašnji rezultati su pokazali da se na ovom području nalazi skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala, te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.
Proljeće 2021 i 2028.
Ko živ ko mrtav dotle. :roll:
Meni je ovo šuhveli.
“Bosansko zlato” od danas na berzi u Londonu


Na Londonskoj berzi upravo se počelo trgovati donicama kompanije Adriatic Metals, koja je pronašla velike zalihe metala u Varešu – uključujući zlato i srebro. Već u prvim minutama zabilježene su i prve transakcije.

Trgovanje dionicama kompanije na berzi u Londonu počelo je jutros otvaranjem tržišta u 8 sati po lokalnom, odnosno u 9 po našem vremenu.

Dionice kompanije odranije su izlistane na berzi u Australiji s tržišnom kapitalizacijom od preko 300 miliona KM.

Izlazak na Londonsku berzu trebao bi povećati interes evropskih investitora za projekat gradnje dva rudnika u Varešu. Očekuje se još veće učešće ulagača u projektu koji prerasta u jednu od najuzbudljivijih novih razvojnih priča u Evropi.

Ukupno 177.715.987 običnih dionica kompanije uvršeno je na Glavno tržište Londonske berze.

Ovu kompaniju ranije je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott a ona je najavila da će “izgraditi najveće rudnike u Bosni i Hercegovini”.

Na Londonskoj berzi Adriatic Metals želi prikupiti 137 miliona funti (oko 320 miliona KM) za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu, za koje je rečeno da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

Nalazišta također uključuju i bakar, olovo, cink i barit, mineral koji se koristi prvi vađenju nafte i plina.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 29 jan 2020 12:19

Kompaniji Eastern Mining potvrđena koncesija i na plemenite metale


Kompanija Eastern Mining potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju sa Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona kojim se pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geloškim istraživanjem.


Aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale uslijed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obaveza za početkom eksploatacije do maja 2020. godine.

Također, Aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade sa trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude.

– Ovim dogovorom Zeničko-dobojski kanton pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu – istakao je generalni direktor kompanije Eastern Mining Miloš Bošnjaković.

U vrijeme izdavanja prvobitnog Koncesijskog odobrenja 2013. godine, historijske informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično Odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit.

Ipak, od početka istraživanja i testiranja Eastern Mininga u 2017. godini, ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u julu 2019. godine.

Sada su ovim Aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uslovi Koncesijskog odobrenja Zeničko-dobojskog kantona.

Eastern Mining d.o.o. je bosanskohercegovačka istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije.

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine, saopćeno je iz kompanije Eastern Mining.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Zmaj » 27 feb 2020 18:12

HIFA Oil kupila željeznički naftni terminal kod Prijedora

Kompanija HIFA Oil, najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata u BiH kupila je terminal u Brezičanima kod Prijedora čiji je kapacitet gotovo duplo veći od zeničkog, kojeg je ista kompanija 2018. stavila pod svoje okrilje.
HIFA Oil je terminal kupila od preduzeća Robne rezerve genocidne u stečaju po cijeni od 1,51 miliona KM.

Kako saznaje portal Klix.ba, terminal kod Priejdora služit će skladištenju nafte, naftnih derivata, mazuta, benzina, dizela, lož ulja, a sam terminal je vezan u željezničku mrežu.

Tačnije, u terminal može pristati 18 maršrutnih vozova.

Također, u prijedorski terminal je neophodno investirati kako bi se u potpunosti osavremenio, slično što je HIFA Oil učinila i sa zeničkim terminalom.

Inače, kompanija je prisutna u 10 tržišta, od Austrije, preko Bugarske do Grčke, a tokom 2019. godine kompanija je obavila transport oko 350.000 tona naftnih derivata.

:zastava: :zastava:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija Bosne

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 02 mar 2020 13:11

Super vijest :aplauz:
Otvaranjem novog terminala u Živinicama počinje zanavljanje naftnih rezervi


Terminali Federacije BiH ove će sedmice otvoriti novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavllja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave privrednog društva ''Operator-Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić Feni je kazao da je značaj veliki za čitavu Federaciju.

"Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično", rekao je Zornić.

Naveo je da je u podružnici u Živinicama završena prva faza radova, a da će moći skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, i druge pripreme, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

"Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate", naglasio je Zornić.

Podsjetio je da Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

Novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama bit će pušten u rad 4. marta.
https://www.akta.ba/vijesti/otvaranjem- ... rvi/114141
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

bosnaprkosna
Član
Postovi: 147
Pridružen/a: 26 okt 2018 21:12

Re: Ekonomija Bosne

Post Postao/la bosnaprkosna » 02 mar 2020 22:43

Da li planiraju obnovu terminala u Blazuju?Jer su i oni terminali ogromni i bilo bi dobro i njih pustiti u rad :zastava:

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija Bosne

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 04 mar 2020 08:58

bosnaprkosna je napisao/la: 02 mar 2020 22:43 Da li planiraju obnovu terminala u Blazuju?Jer su i oni terminali ogromni i bilo bi dobro i njih pustiti u rad :zastava:
vijest od prosle godine ( oktobar 2019 )
Za ministra industrije i energetike u Vladi FBiH Nermina Džindića važno je da su se riješili imovinski odnosi, jer su se u papirima pojavljivale čak i institucije iz susjednih država. Ministar vjeruje da će do kraja naredne godine uz terminal Živinice biti završen i onaj u Blažuju.
a ova je iz augusta 2019
Posao od 7,6 miliona KM: Kreće sanacija terminala naftnih derivata Blažuj
16. August 2019


Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo raspisali su tender za izvođenje radova potpune sanacije terminala tečnih naftnih derivata Blažuj, saznaje Akta.ba.

Radi se o projektu vrijednom 7,6 miliona KM koji će se raditi u skladu s glavnim-izvedbenim projektom koji je radio Petrolinvest d.d. Sarajevo. Radovi podrazumijeva nabavku opreme, ugradnju i funkcionalno povezivanje opreme, nabavku materijala, izvođenje radova sanacije, rekonstrukcije i izgradnje, probni rad i pustanje u pogon.

“Izvođenje radova vrsit će se na lokaciji terminala tecnih naftnih derivata u Blazuju u periodu od 365 do 420 dana od uvođenja izvođaca radova u posao, i bit će utvrđen kao period/rok za izvođenje radova iz najbolje ocijenjene prihvatljive ponude”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude se dostavljaju na protokol ugovornog organa ili putem poste, na adresu ugovornog organa, u zatvorenoj koverti ili paketu do 24.09.2019. godine, do 12.00 sati.

Ponuđaci treba da uz ponudu dostave trazena vazeća ovlastenja za obavljanje djelatnosti izvođenja radova Sanacija terminala tecnih naftnih derivata Blazuj, u skladu sa predmetom javne nabavke, izdate od strane Federalnog Ministarstva prostornog uređenja za obavljanje djelatnosti građenja građevina ili pojedinih dijelova građevine u suprotnom sa izabranim ponuđacem ne moze biti zakljucen ugovor.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija Bosne

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 04 mar 2020 15:09

Otvoreno a najnovije vijesti za Blazuj i Bihac da treba da pocnu radovi za pola godine, august/septembar :D

I ovaj Nermin Džindić stvarno radi dobar posao, u vezi ovoga a i NI jer to je pod njegovom upravom :gut:
U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata


Pušten je u rad novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata. Obnovom terminala, Federacija Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici, čija je članica i naša zemlja.

Zalihe naftnih derivata do sada su postojale samo u Pločama, ali nisu bile dovoljne u odnosu na ono koliko bi trebali imati po dogovoru s Evropskom energetskom zajednicom.

Ovo je prva faza rekonstrukcije u kojoj su rekonstruisani objekti za skladištenje tečnih naftnih derivata ukupnog kapaciteta 5.900 kubika.

Predsjednik Uprave privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić, ističe kako je ovo dan D za Terminale Federacije BiH. Slijedi druga faza koja će, kako je najavio, početi u zadnjem kvartalu ove godine.“Planirali smo početi radove na rekonstrukciji podružnice Blažuj sa oko 46 miliona litara i podružnice Bihać sa oko 20 miliona litara”, rekao je Zornić.

Istakao je kako će nakon ovoga, Terminali Federacije BiH krenuti u pravu misiju za koju su i registrovani.“Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično”, rekao je Zornić.

U podružnici u Živinicama završena je prva faza radova, a moći će skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

Federacija BiH ima osam terminala – od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski.

Ukupna zapremina je 200 miliona litara.


http://miruhbosne.com/?p=57850
Otvoren novi terminal u Živinicama, počinje zanavljanje naftnih rezervi




Terminali Federacije BiH danas su u Živinicama otvorili novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave privrednog društva ''Operator-Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić novinarima je kazao da je ovo važan korak za Terminale i čitavu Federaciju.

Naveo je da je u Živinicama završena prva faza projekta. Terminal je sada zapremine šest miliona litara, a do kraja godine trebao bi biti završen u potpunosti, kada će moći skladištiti oko 46 miliona litara.

Podsjetio je da je u ovoj godini, krajem augusta ili početkom septembra, planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću.

"Nadamo se da ćemo do 2023. godine, u skladu sa Direktivom Evropske unije ispuniti ono što se od nas očekuje, imati terminale i rezerve", rekao je Zornić

Naglasio je da je ovo početak zanavljanja rezervi naftnih derivata.



"Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate", naglasio je Zornić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je poručio da je otvaranje terminala značajan događaj za industriju Federacije BiH i BiH.

"Mi smo danas korak do ispunjenja cilja da Federacija ima 90-dnevne zalihe nafte. Zahtijevam od Uprave i Nadzornog odbora da se naredne godine u isto vrijeme sastanemo ispred terminala u Blažuju i otvorimo prvu fazu, a naredne godine u Bihaću",
rekao je Džindić.

Nakon toga, istakao je, treba biti započeta prva faza u Mostaru.

"Sa ta četiri terminala ispunit ćemo uslov", kazao je Džindić.

Naglasio je da je za Federaciju od velikog značaja da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija.

Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

:)

Post Postao/la Zmaj » 04 mar 2020 19:15

Mehmed beg Catic je napisao/la: 02 mar 2020 13:11 Super vijest :aplauz:
Prebacio sam vijesti o naftnim terminalima na ovoj temi.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 09 mar 2020 09:49

Sad je vakat da ga napune
Cijene nafte u velikom padu


Cijene nafte na svjetskom tržištu jutros su pale za oko 30 odsto nakon što je Saudijska Arabija donijela odluku da smanji prodajnu cijenu i odredi planove za povećanje dnevne proizvodnje od narednog mjeseca.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora manja za 12,23 dolara ili 27 odsto i sada je 33,04 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 11,88 dolara ili 29 odsto i iznosi 29,40 dolara po barelu.

Saudijska Arabija planira da pojača proizvodnju iznad deset miliona barela dnevno što krajem marta istekne mandat aktuelnog dogovora o smanjenju dnevne proizvodnje.
Analitičari navode da Rijad time želi da kazni Rusiju jer prošle sedmice nije podržala prijedlog OPEK-a o smanjenju dnevne proizvodnje.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Gorcin
Član
Postovi: 1619
Pridružen/a: 20 okt 2012 15:37

Re: Energetika i rudarstvo u Bosni (izgradnja i razvoj)

Post Postao/la Gorcin » 09 mar 2020 17:11

U planu je i obnova naftnih terminala u Mostaru, osim ovih u Blažuju i Bihaću.
Plus, što se tiče NI, pokušava se završiti trakavica oko Vitezita kako bi se tu krenulo s proizvodnjom bazne sirovine za municiju. Igman bi recimo time još više živnuo jer trenutno uvozi milionske iznose sirovine iz Lučana.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Odgovorite