☑ Pravila foruma i savjeti

Politika katoličkih separatista

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 30 apr 2019 09:15

Zmaj je napisao/la: 29 apr 2019 02:49
Čović ponovo izabran za predsjednika HDZ-a
u ovih 14 godina, dok je covic na vlasti, stanje kod sokaca je sve gore i gore, od brojcanog, ekonomskog , politickog pa neka ih nastavi voditi jos 14 godina , do posljednjeg sokca i neka ugasi svjetlo za njima,jer to je sve posljedica njegovog djelovanja, demokratija na djelu, sami su ga birali a nisu mogli da izaberu goreg katila za sebe :huhu:
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
patriota
Član
Postovi: 269
Pridružen/a: 27 mar 2018 17:10

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la patriota » 30 apr 2019 12:31

Sidran: 3:0 protiv Bosne...

Plan B, koji je najavljivao lopov čović, bio je zamišljen da dva člana predsjedništva (dva lopova dodik i čović) podnesu ostavke. Sa time bi BiH ostala bez "suverena" države, što bi dovelo do ukidanja pet vitalnih funkcija države BiH i uvod u disoluciju i podjelu uz pomoć stranih komisija i vijeća... (22:15)

** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** :zastava:
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __ :gut:
www.bih.rf.gd ___ :gut:

Avatar
natalitetlija
Član
Postovi: 268
Pridružen/a: 13 feb 2013 11:20

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la natalitetlija » 30 apr 2019 13:38

Čović o formiranju Vijeća ministara i Vlade FBiH, MAP-u, rezervnom sastavu


Današnja sjednica Predsjedništva HNS-a u Mostaru za cilj je imala imenovanje Glavnog vijeća, odnosno voditelja svih odjela, a kako bi se u prijelaznom periodu imao puni saziv Glavnog vijeća.

Predsjednik Dragan Čović rekao je da je posao danas uspješno okončan, ali o konkretnim imenima nije želio. Dodao je i da će javnost o tome biti pismeno informirasana. Govora je bilo i o radu Glavnog vijeća i logistici koja je potrebna za normalan rad Glavnog vijeća, a posebna tačka bila je politička situacija u zemlji.

- Ponovo sam iznio određene informacije oko uspostave vlasti, iznoseći pritom i svoje stavove, ali sam također saslušao i razmišljanja kolega. Prokomentirali smo i teme poput rezervista u policiji.

Napravili smo procjenu stanja u BiH, te smo dogovorili da 13. maja u domu HDZ-a održimo prošrieni sastanak Predsjedništva HNS-a, na temu Izbornog zakona.

Uz pomoć uključenih eksperata nastojat ćemo napraviti zajednički stav HNS-a o ovom problemu, kako bismo nadomjestili ono što smo propustili, te tako stvoriti osnov da pregovaramo sa prijateljima i partnerima iz FBiH, kako bismo formirali federalnu vlast, ali i dobili izbore u Mostaru. Naravno, bilo je i drugih tema, vezanih za rad HNS-a, rekao je Čović.

Optimističan je po pitanju konstituisanja Vijeća ministara BiH.

- Mislim da smo taj posao završili. Jedini problem koji se tu javlja je aktiviranje MAP-a ili kako to staviti u kontekst politike i naših planova u budućem vremenu. Čini mi se da i tu imamo rješenja. Vjerujem da ćemo u petom mjesecu imati novi saziv Vijeća ministara. To je sasvim izvjesno. Što se drugih razina tiče, nastojat ćemo sa našim prijateljima dogovoriti izborno zakonodavstvo i sve druge aktivnosti koje će biti dio naše agende. Nećemo ići sa izjavom kao kod Vijeća ministara. Sa partnerima moramo precizno dogovoriti šta ćemo raditi svake godine. Nadam se da je i to realno uraditi u naredna dva, tri mjeseca. Što se tiče županija, jedina sredina gdje nismo završili stvari, a gdje nema problema je Livno. Imamo problema ovdje. Te pregovore ne vodim, ne mogu o detaljima. Dogovorili da smo da uskoro završimo i taj pregovarački proces. Nećemo dozvoliti da imamo Vijeće ministara, a nemamo vladu županije u novom sazivu, dodao je predsjednik HNS-a.

Osvrnuo se i na vlast na nivou Federacije BiH.

- Kada smo otvorili razgovore sa partnerima iz Sarajeva, kazali smo da ćemo napraviti reorganizaciju, koju smo dogovorili prije četiri godine. Ona se odnosila na ministarstva koja nemaju ustavnost u djelovanju na nivou entiteta i spojiti ih u zajedničko ministarstvo. Bilo je ideja i da neka ministarstva razdvojimo na nova dva i time dobijemo broj ministarstava. Dogovorili smo da kroz ministarstvo branitelja, ne dijeleći ove dvije komponente, zaštitimo ovu populaciju... Sve su to teme koje smo imali prije četiri godine, podsjetio je.

Prokomentarisao je i jučerašnji sastanak lidera zapadnog Balkana u Berlinu.

- Jedno vrijeme sam vodio razgovore oko istog tokom priprema, jer je bilo pitanje i ko će predstavljati BiH u Njemačkoj. Znate kako je kod nas, kada odete vani iznosite uglavnom svoje stavove... To je ono što ćemo u političkom ponašanju svi morati promijeniti. Bilo je tu malo nekih iskrica zbog legitimnosti... Mislim da je makar u fazi koju sam pratio, gospodin Zvizdić to kompetentno uradio. Moramo biti iskreni, prvi zadatak Samita bila je Srbija. Sve je podređeno bilo da bi susjedi olakšali dogovor oko problema koji imamo na tom području. Svi procjenjujemo da je stabilnost regiona vezana za stabilnost ili odnose u Srbiji. Nadati se da će taj posao ići prihvatljivo za sve procese u Evropi i EU, ali prije svega u našem okruženju, rekao je za kraj Čović.
Bošnjački prioriteti: 1. Bog 2. Bosna 3. Bošnjaci 4. Brojnost 5. Bezbjednost

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 01 maj 2019 19:23

Ustashe su pukle.To je uglavnom rezultat slabije ekonomije i demografije gdje su pregazeni iz mnogih podrucja.Pogledajte im plan.Sarajevo distrikt i da Mostarom dominiraju.I jos lijepo Uzp treci su stavili javno u plan.A Sda im se naguzuje dolaskom na ovakve fasisticke sabore

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/11 ... iteta.html
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
natalitetlija
Član
Postovi: 268
Pridružen/a: 13 feb 2013 11:20

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la natalitetlija » 01 maj 2019 22:37

01.05.2019 / 16:51 Politika - Sarajevo kao distrikt
Dokument HDZ-a: Promjenom Ustava do najmanje tri jedinice


Nužnost preustroja BiH u cilju izgradnje države po mjeri svih triju konstitutivnih naroda, uređenje središnje razine vlasti kroz najmanje tri teritorijalne jedinice, kao i potreba donošenja takvih rješenja koja će osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost, samo su neki od ciljeva naznačenih u programskom dokumentu usvojenom na 13. izbornom saboru HDZ-a BiH, prenosi Večernji list.

Ovaj list objavio je ključne ciljeve koji su naznačeni u dokumentu, a među kojima je najviše prostora posvećeno upravo tematici ustavnog preustroja zemlje; tako se u dijelu dokumenta, koji nosi naslov “Bosna i Hercegovina”, podsjeća da je Daytonski mirovni sporazum zaustavio rat i omogućio mir pod patronatom međunarodne zajednice, ali nije osigurao izgradnju demokratske i samoodržive BiH.

Kad je riječ o konkretnim viđenjima ustroja zemlje, uz jasno upućenu poruku kako se HDZ zalaže za BiH kao zajednicu triju potpuno ravnopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka organiziranu na trima razinama vlasti, objašnjava se da svaka od tih razina treba imati zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pri čemu se središnja razina treba ustrojiti s najmanje trima ustavno-administrativnim jedinicama (teritorijalne), a Sarajevo kao glavni grad BiH ustrojiti kao distrikt.

U kontekstu načina ustroja ovih jedinica objašnjava se kako bi iste trebale imati mogućnost diskontinuiteta teritorija, a same bi se jedinice trebale utemeljiti na nacionalnom gospodarskom i kulturnom načelu s istovjetnim načinom definiranja i ostvarivanja prava naroda, nacionalnih manjina i građana.

Dio dokumenta posvećen je i lokalnim zajednicama, odnosno uređenju istih, pri čemu se jasno navodi da Mostar, Travnik i Banja Luka trebaju biti uređeni na istim načelima, uz podsjećanje da Sarajevo treba biti ustrojeno kao distrikt, prenosi Večernji list.
Malo ustaških maštarija iz dokumenta tzv HNS-a :rofll:
Bošnjački prioriteti: 1. Bog 2. Bosna 3. Bošnjaci 4. Brojnost 5. Bezbjednost

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 01 maj 2019 22:49

Radi se jednostavno o nemoci ustaskih terorista jer od 2020 godine znaci oni padaju na ispod 350 000.U mnogim krajevima oni fakticki ne bi nista mogli.Zamisli Bosnjaci su vecina na 3/4 opstine Jajce.Kako je to proslo vidjelo se u Kaknju ili Zenici gdje su oni mislili da ce sa 2-3 sela uspjeti ostvariti Herceg Bosnu.U ovo doba kad je broj katolika svake godine sve manji.Onaj zadnji sabor iz 2000 ili 2001 godine ispadne im dobar.Makar su tad imali barutanu u slucaju stani-padni.Ne znam sto zele ili zele trajni nestanak ali ako ovako nastave u roku 5-7 godina najkasnije i to kazem najkasnije izbit ce oruzani sukobi ali ovog puta s Zapadno Hercegovackim katolicima jer ja fakat ne vidim kako oni mogu da odrze neki broj po Bosni
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Zmaj » 04 maj 2019 21:40

Treći entitet ima temelj
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 06 maj 2019 02:03

Ono sto se vidi iza svega toga je Plenkovic na saboru koji im pruza podrsku.To me ne cudi.Ljubic je stari ustasha koji zivi i radi u Zagrebu gdje je saborski zastupnik.Pola tog je pripremila Hrvatsku uz podrsku skutora

Sasvim je jasno da se njima zuri.To je i budali jasno.Naprimjer u kantonu Srednja Bosna bilo je 77 000 katolika krajem 2010 godine.Na kraju 2018 godine imamo 62 000 katolika.Kad taj broj padne na ispod 60 000 a to ce se desiti krajem ove godine.Kraj je price makar tu.I taj broj ce i dalje nastaviti da pada.Jasno je takodjer da neki dijelovi Europske unije:Mogerini,Fule su izravno i direktno krsili status grada Mostara i davali ustashama Mostar.I to ne jendom nego vise puta.Hrvatska je ocigledno zabrinuta sto joj mladje stanovnistvo bjezi odatle i sto nece moci da napravi neki jaci uticaj na Srednju Bosnu poslije 2020 godine.Pa je rijesila da se agresivnim nastupima protiv Bosnjaka i protiv istog onog sto rade od Jelavica a to je 20 i kusur godina.Da pokusaju nesto.Neke nove podjele su plan Hrvatske jer ona zeli takvo sta


Poslije 2020 oni moraju da zadrze katolike u Mostaru a sta ako ih ne zadrze.U tome je stos.Oba stara Uzp ovca imaju preko 60 godina i znaju da politicki mozda mogu 5-6 godina da vedre i oblace kod tzv Hrvata ali i da demografski ne mogu da preuzmu nista.Mogu samo da gube u godinama koje dolaze.Pa ocito jos jednom grubo krse zakone i rade kontra interesa

Ne cudi me ovakvo ponasanje Hrvatske
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la atif » 13 maj 2019 11:50

Uvlaci se rg u federaciju da bratunacki zavod kupi vitezit!

RADNICI VITEZITA TRAŽE PLATE: Zakašnjeli protesti u opljačkanoj firmi

Žurnal je posljednjih mjeseci ukazivao na sistemsku pljačku i „nestanak“ Vitezitovih pogona. HDZ-ova klika sada pokušava „oprati ruke“ od tog kriminala, međusobno prebacujući odgovornost
Piše: Amarildo Gutić



Skriveno od javnosti, kompletna uprava Vitezita na čelu sa direktorom Josipom Raićem, te Dejanom Džepinom i Josipom Miškovićem je prije nekoliko dana podnijela ostavku. Nadzorni odbor do daljnjeg ostavke nije prihvatio. Uporedo, iz HDZ-a je poručeno Miškoviću da nikako ne podnosi ostavku, jer ga planiraju ponovo imenovati na tu dužnost kao osobu od povjerenja.

Kako saznaje Žurnal, užurbana je komunikacija između HDZ-ovih dužnosnika koji pokušavaju zataškati ili ublažiti posljedice kriminalnih dešavanja posljednjih godina u ovoj firmi namjenske industrije koja je bila pod ingerencijom ove stranke.

Ko će pozvati šefa?

Ministrica odbrane Marina Pendeš pokušala je nagovoriti općinskog načelnika da on putem predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića nešto učini, no on je to odbio. Čovića ne samo da niko iz Viteza ne zove, nego su dodatno dobili i poruku od HDZ-ove ministrice finansija Jelke Miličević, da više neće da zna za Vitezit i daljnje „upumpavanje“ novca zarad privremenog smirivanja nezadovoljstva radnika.

Radnici Vitezita su posljednja dva dana održali protestna okupljanja ispred kapije firme, te zgrade Općine Vitez. Plaće nemaju od novembra, isto toliko gotovo da nema ni proizvodnje usljed nedostatka sirovine i energenata.Posao su napustili i oni najvažniji iz pogona glicerina, a Žurnal saznaje da je i stražarska služnba najavila razduživanje oružja.

Ispotiha radnici navode zloupotrebu poticaja i sredstva koje su dobijali iz federalnog budžeta i odgovornost sadašnje i bivših uprava. Znakovito, neki od njih kažu kako nema plate od novembra „iako je bilo nekih sporadičnih isplata“.

Te sporadične isplate su angažmani na „crno“ i priprema eksploziva za privatne firme izvan radnog vremena, a koje su sve plaćale „kešom“!

Strah ipak postoji

Žurnalovi tekstovi o sistemskom pljačkanju Vitezita ipak su rezultirali strahom barem nekoiko pojedinaca od odgovornosti.

Jedna od mašina koja je bila izmještena iz Vitezita i privremeno locirana u jednoj firmi koja se bavi prodajom sekundarnih sirovina, vraćena je u krug Vitezita. Prodaja te mašina trebala je biti nastavak „saradnje“ sa Srbijom, i njenom naoružavanju preko Vitezita uz svesrdnu pomoć vrha HDZ-a BiH. Kako saznaje Žurnal, siva eminencija svih tih poslova jeste Stanko Čolak, vremešni, ali itekako aktivni bivši rukovodilac jugoslovenske Službe državne bezbjednosti. Njegove upute još uvijek slijede „ideološki sin“ Dragan Čović, dok je „kćerka“ Čovićeva pobočnica Borjana Krišto.

Užurbano se u posljednje vrijeme tražio i kupac Vitezita. Žurnal je pisao o tim planovima prije nekoliko mjeseci, a u međuvremenu bilo je lobiranja da se kao kupac angažuje i Remontni zavod Bratunac!?

Jedinu korist od „čerupanja“ Vitezita za sada su imali lokalni tajkuni, koji su u bescijenje kupili zemljište Vitezita, dodijeljenog grupi radnika kao naknadu za neisplaćena potraživanja.

Aktuelni protesti su po svemu navedenom, uveliko zakašnjeli. Vitezit je opljačkan.

http://zurnal.info/novost/22079/zakasnj ... anoj-firmi

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 13 maj 2019 13:07

Bilo kako bilo , hdz je zaklao zlatnu koku nosilju zbog jednog bataka kojeg su pojeli hdz tajkuni a radnici su dobili jedno veliko nista. A radnici im cine temelje njihove vlasti i kada oni iscure iscurice i tajkuni a sa njima i hdz.

Pa neka sada prodaju prazne hale cetnicima iz Bratunca,ali da cetnici imaju para da napune te hale masinama i svim sto je potrebno da pokrenu proizvodnju to bi uradili u Bratuncu a ne u Vitezu tako i da im prodaju to je samo presipanje iz supljeg u prazno .
hamza je napisao/la: 13 maj 2019 11:50 Uvlaci se rg u federaciju da bratunacki zavod kupi vitezit!

RADNICI VITEZITA TRAŽE PLATE: Zakašnjeli protesti u opljačkanoj firmi

Žurnal je posljednjih mjeseci ukazivao na sistemsku pljačku i „nestanak“ Vitezitovih pogona. HDZ-ova klika sada pokušava „oprati ruke“ od tog kriminala, međusobno prebacujući odgovornost
Piše: Amarildo Gutić



Skriveno od javnosti, kompletna uprava Vitezita na čelu sa direktorom Josipom Raićem, te Dejanom Džepinom i Josipom Miškovićem je prije nekoliko dana podnijela ostavku. Nadzorni odbor do daljnjeg ostavke nije prihvatio. Uporedo, iz HDZ-a je poručeno Miškoviću da nikako ne podnosi ostavku, jer ga planiraju ponovo imenovati na tu dužnost kao osobu od povjerenja.

Kako saznaje Žurnal, užurbana je komunikacija između HDZ-ovih dužnosnika koji pokušavaju zataškati ili ublažiti posljedice kriminalnih dešavanja posljednjih godina u ovoj firmi namjenske industrije koja je bila pod ingerencijom ove stranke.

Ko će pozvati šefa?

Ministrica odbrane Marina Pendeš pokušala je nagovoriti općinskog načelnika da on putem predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića nešto učini, no on je to odbio. Čovića ne samo da niko iz Viteza ne zove, nego su dodatno dobili i poruku od HDZ-ove ministrice finansija Jelke Miličević, da više neće da zna za Vitezit i daljnje „upumpavanje“ novca zarad privremenog smirivanja nezadovoljstva radnika.

Radnici Vitezita su posljednja dva dana održali protestna okupljanja ispred kapije firme, te zgrade Općine Vitez. Plaće nemaju od novembra, isto toliko gotovo da nema ni proizvodnje usljed nedostatka sirovine i energenata.Posao su napustili i oni najvažniji iz pogona glicerina, a Žurnal saznaje da je i stražarska služnba najavila razduživanje oružja.

Ispotiha radnici navode zloupotrebu poticaja i sredstva koje su dobijali iz federalnog budžeta i odgovornost sadašnje i bivših uprava. Znakovito, neki od njih kažu kako nema plate od novembra „iako je bilo nekih sporadičnih isplata“.

Te sporadične isplate su angažmani na „crno“ i priprema eksploziva za privatne firme izvan radnog vremena, a koje su sve plaćale „kešom“!

Strah ipak postoji

Žurnalovi tekstovi o sistemskom pljačkanju Vitezita ipak su rezultirali strahom barem nekoiko pojedinaca od odgovornosti.

Jedna od mašina koja je bila izmještena iz Vitezita i privremeno locirana u jednoj firmi koja se bavi prodajom sekundarnih sirovina, vraćena je u krug Vitezita. Prodaja te mašina trebala je biti nastavak „saradnje“ sa Srbijom, i njenom naoružavanju preko Vitezita uz svesrdnu pomoć vrha HDZ-a BiH. Kako saznaje Žurnal, siva eminencija svih tih poslova jeste Stanko Čolak, vremešni, ali itekako aktivni bivši rukovodilac jugoslovenske Službe državne bezbjednosti. Njegove upute još uvijek slijede „ideološki sin“ Dragan Čović, dok je „kćerka“ Čovićeva pobočnica Borjana Krišto.

Užurbano se u posljednje vrijeme tražio i kupac Vitezita. Žurnal je pisao o tim planovima prije nekoliko mjeseci, a u međuvremenu bilo je lobiranja da se kao kupac angažuje i Remontni zavod Bratunac!?

Jedinu korist od „čerupanja“ Vitezita za sada su imali lokalni tajkuni, koji su u bescijenje kupili zemljište Vitezita, dodijeljenog grupi radnika kao naknadu za neisplaćena potraživanja.

Aktuelni protesti su po svemu navedenom, uveliko zakašnjeli. Vitezit je opljačkan.

http://zurnal.info/novost/22079/zakasnj ... anoj-firmi
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la atif » 19 maj 2019 04:56

Lobiranje i laži ide dalje

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/11 ... pomoc.html


Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović susreo se večeras u Zagrebu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kako je saopćeno, na sastanku je razgovarano o Evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Čović kazao je kako BiH mora biti stabilna i sigurna sa privredom koja napreduje u razvijenoj Evropi.

"Evropski i NATO put Bosne i Hercegovine nema alternativu. Evropske granice su ono što nas treba držati zajedno. Mjesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji, evropska BiH je ono što želimo postići, uz vaše vođenje, savjete i pomoć", naglasio je Čović.

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 03 jun 2019 08:56

Ovo kao ona serija Dzekna , samo sto nije a kada ce :joojj:

Je li posrnula i propala RTV Herceg-Bosna?

Novi medijski projekt Dragana Čovića i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za sada ima tek sliku, koja podsjeća na osamdesete, s Windows errorom.


Dok je predsjednica Društva hrvatskih novinara Bosne i Hercegovine gostovala na Našoj TV u Mostaru, govoreći kako je cilj toga udruženja zaštititi novinare, nitko nije znao što se događa u toj televizijskoj kući. Dok se u studiju razglabalo o novinarstvu i zaštiti novinara, malo je tko znao da novinari te televizije mjesec dana štrajkaju i da čitavu godinu nisu primili niti jednu plaću.

Tužna je to priča o još jednom medijskom projektu Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji će, čini se, završiti neslavno. Navodno je, nakon što je procurila vijest da jedino urednik radi svoju emisiju i da se na silu održavaju Vijesti kako se ne bi izgubila licencija, stiglo pismo utjehe novinarima. Ako se dogovori "utapanje" u novi projekt radiotelevizije Herceg Bosne, stavke iz ugovora ove kuće bit će preuzete. No, s druge strane, upućeni jezici, koje maca popapa za javnost, govore kako to neće biti tako.

Dobili su kasnije šutljivi novinari, koji nisu željeli istupati u javnost, baš kao ni njihovi nadređeni, i neku zaostalu plaću. Ali, njima je vrijeme stalo, baš kao što je vrijeme stalo pred program televizije. U početku je sve bilo baš kako treba biti na televiziji koja počinje, a onda se taj početak produžio i pretvorio u početak kraja.

Obećanja koja nikad ne ispoštuju

I dok nitko nije znao za patnje novinara, svi su znali za nove najave uspostave televizije Herceg Bosne. A nije da ih nije bilo. Službeno, posljednji put bilo je to prije nekoliko dana u središnjici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, gdje je čelnik stranke Dragan Čović održao "radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima izabranima iz reda HDZ-a BiH o aktualnim projektima i planovima lokalnih razina". Među aktualnim projektima našao se i dugonajavljivani projekt RTV Herceg Bosne, kojega su, kako je priopćeno nakon sastanka, "podržali svi načelnici i gradonačelnici HDZ-a BiH".

"RTV Herceg Bosne u punom kapacitetu bi trebala proraditi do kraja lipnja", navedeno je. Nekoliko dana prije toga, presijecajući vrpcu za nove prostorije Radio-postaje Tomislavgrad, Čović je rekao kako vjeruje "da ćemo na sličan način uskoro obilježiti i otvaranje novih prostora u Mostaru RTV Herceg Bosne".

Televizijski kanal na hrvatskom jeziku provlačio se kroz mnoge kampanje i uvijek je završavao na neostvarenim obećanjima. Čović, kojem njegovi savjetnici nikako da izbiju iz glave da ne treba u obećanja stavljati vremenske odrednice, jer ih nikad ne ispoštuje, kazao je i u kampanji u rujnu 2018. godine da "ćemo do kraja godine imati svakako RTV Herceg Bosne u potpunom vlasništvu naših općina i županija, kako više ni bismo bili taoci onih koji su na naše zahtjeve za kanalom podizali nacionalni vitalni interes".

Ko se brine za hrvatski jezik

Izbori i kraj godine su prošli, Stranka demokratske akcije je izbrojala glasove Željka Komšića u izbornoj noći i vremenska odrednica je, po tko zna koji put, ponovno zaboravljena i stavljena pod neke druge, veće stvari. Čović je kasnije, nakon sastanka s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, rekao kako se nema namjeru nikome pravdati i da se Hrvati nisu "u okviru javnog servisa mogli izboriti za kanal na hrvatskom jeziku". Stoga se našao neki drugi model, a i Izetbegović je kazao kako nema ništa protiv.

Između sipanja obećanja projekti koji su branili tu ideju i željeli informirati javnost na hrvatskom jeziku posustali su, posrnuli i propali. Neki se drže za slamke, neki tek slijepo vjeruju da će jednog dana biti dio nekog većeg kolača. No, u medijskom poslu nema više kolača i kolačića. Uglavnom su to gorki zalogaji, koje diktira tržište, a tržište ne zanimaju nikakve emocije i poluplanovi ispisani pod stranačke demagogije o zaštiti. Jer, ako ćemo staviti ruku na srce i skloniti ju s očiju, briga o jeziku, pogotovo hrvatskom, nije na razini koja bi budućoj televiziji jamčiti da neće biti problema s govorom i onima koji trebaju govoriti.

Šutnja umjesto 'klizećeg starta'

Nedavno je to zaključeno i na jednom znanstvenom predstavljanju, uz navode kako nema hrvatskog jezika u javnom govoru. Istina je, nema ga. Jer, oni koji su mogli javno govoriti hrvatski jezik, a najglasnija je, je li, politika, šutjeli su, mada izabrani, kao zaliveni. S druge strane, važna institucija koja dijelom brine o jeziku, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, smještena je u ćošak takozvanog hrama kulture na tri-četiri četvorna metra prostora. Puno manje nego kafić preko puta i puno manje nego toalet u disco-klubu nazidanom uz rub hrama. Zbog toga valjda i ne odgovaraju na upite novinara kad ih se pita nešto o jeziku.

Zato su mnogi, kojima nisu dosadile analize, skeptični kada je u pitanju novi kanal. Jasno je da bi svima u zemlji bilo bolje da postoji (još) jedna kvalitetna televizija, na kojoj bi se mogla čuti nova mišljenja, dijeliti nove ideje, pružati prilika onima koji govore. No, veo tajne u koji je umotan čitav projekt podgrijava skeptike i sumnje. Nema imena, nema naznaka o ljudima koji će nositi projekt, tek slika, koja podsjeća na osamdesete, s Windows errorom, pokazuje kako neće ići tako glatko.

Navodno bi se u novi televizijski kanal, koji još nema službeno ime, trebale spojiti i kiseljačka televizija KISS, kupljena prije lanjskih izbora, posrnula i na izdisaju spomenuta Naša TV, Posavska televizija i internetski portal, prozvan televizijom, za kojeg opet upućeni šapuću da je u financijskoj blokadi i da su i njegovi novinari održavali štrajkove. Tako će projekt, koji treba prekinuti hrvatsku televizijsku šutnju, ući već s teretima, umjesto klizećim startom na medijsku scenu.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/je ... rceg-bosna
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 03 jun 2019 09:02

Vidi nisam znao da je i Posavska televizija pukla.Covic super obradjuje posao za nas
:lol: :lol:
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 06 jun 2019 18:48

Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Zmaj » 07 jun 2019 19:56

slika
Otkud pripadnici OSBiH ovdje?

Odgovorit na ovo sa mars u cast PLBIH Stolac i brigada Bregava. Jedino tako se moze sa divljacima.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 07 jun 2019 22:37

Mislim da ce to biti nemoguce jer nacelnik opstine nece to dozvoliti

U Mostaru ne mogu da divljaju ovako kao u Stocu zbog statusa grada Mostara.Inace bi divljali ovako kao u Stocu
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
truho
Član
Postovi: 470
Pridružen/a: 01 nov 2013 12:59

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la truho » 15 jun 2019 20:20

SBK 2013

slika

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5854
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Abidaga » 23 jun 2019 10:08

21.06.2019
Bakir Izetbegović: "S obzirom na opadanje broja Hrvata u BiH, njihove ambicije su da se naprave kapsule unutar institucija, koje će bez obzira koliko ih bude bilo držati neke paritete."

https://faktor.ba/vijest/izetbegovic-zb ... cije/41142

atif
Član
Postovi: 6271
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la atif » 02 jul 2019 13:27

Oglasila se Uprava: Aluminij se gasi u petak u ponoć
Uprava Aluminija d.d. Mostar uputila je pismo u kojem obavještava fondove za zaštitu okoliša Federacije BiH i HNŽ-a, Upravu za civilnu zaštitu HNŽ-a te Policijsku upravu Mostar da će pogoni Aluminija biti ugašeni u subotu, 6. lipnja, jednu minutu iza ponoći.

Jednu minutu iza ponoći u "rizičnom tehničko-tehnološkom procesu" Aluminij će biti isključen s visokonaponske električne mreže, navodi se u pismu kojeg potpisuje generalni direktor Aluminija Dražen Pandža, a čiji je sadržaj objavio mostarski portal Bljesak.info.
https://vijesti.ba/clanak/452655/oglasi ... mments_all

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41352
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)

Post Postao/la Jack » 02 jul 2019 16:21

Oglasila se Uprava: Aluminij se gasi u petak u ponoć
Ponavljate to svaka 3 mjeseca.Nek vam Hep dadne struju.Ali nesto njima nije stalo do besplatne struje.Mozda bi besplatnu struju iz Sarajeva?
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Odgovorite