☑ Pravila foruma i savjeti

Ekonomija Bosne i Hercegovine

Moderator/ica: abu seid

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 14 jan 2019 14:15

Hifa Oil Grupacija u protekle dvije godine povećala broj zaposlenih za sedamdeset posto


Hifa Oil Grupacija povećala je broj zaposlenih u protekloj 2018. godini za 33 posto u odnosu na 2017. godinu. Kompanija je zaključno s prošlom godinom zapošljavala 467 radnika, dok je krajem 2017. imala na evidenciji 351 zaposlenih.

«Snažan investicijski ciklus, a koji se mjeri u desetinama miliona konvertibilnih maraka, rezultirao je otvaranjem 116 novih radnih mjesta u prošloj godini. Riječ je u najvećem broju o mladim i stručnim kadrovima, koji su prošli obuku, seminare, ali i certfikaciju za rad s EUFOR-om, kao i rad na aerodromima i u maloprodaji. Ako bismo uzeli u obzir period od posljednje dvije godine, porast broja zaposlenih je znatno veći. Od početka 2017. do kraja 2018. godine Hifa Oil Grupacija imala je 275 novozaposlenih, što čini skok od čak 70 posto», izjavio je Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil.

Prosjek starosti u administraciji i menadžmentu kompanije je od 26 do 35 godina i oni čine više od 40 posto zaposlenih u tom sektoru, a 50 posto ih je s visokom stručnom spremom.

Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH s 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivata na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, i u drugim zemljama regiona. Osim kompanije Hifa Oil u sastavu Grupacije nalaze se kompanije kćerke Euro Roal, Euro Metali, Euro Stil, Euro Power, Petrobit, Bitrol Slovenija, te njemački LB.Profile GmbH. Hifa Oil je prva domaća naftna kompanija koja sa otvaranjem benzinske pumpe u Podgorici uskoro ulazi na inozemno tržište sa svojom maloprodajom.
https://miruhbosne.com/?p=47254
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
kliker
Član
Postovi: 916
Pridružen/a: 31 okt 2012 21:12

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la kliker » 14 jan 2019 14:51

bilbo je napisao/la: 14 jan 2019 10:39
kliker je napisao/la: 14 jan 2019 10:10 Ja sam procitao ovu vijest nedavno al sam mislio da je neka sprdacina... Kontam fabrika ribe u Zivinicama.. nidje veze al hajde kontam mora da je pastrmka ili saran ili neka slatkovodna riba, kad ono jok Incuni... Morska riba??? Moze li neko malo da ovo objasni?
U Bosni je jeftina radna snaga, njima se isplati ovdje dovoziti zaledjene incune pa potom ih odledjene radnici rucno kalibriraju i slazu u konzerve i teglice. Da se ovaj pipav posao radi negdje u EU, zavrsni proizvod bi kostao daleko vise.
Ok hvala na objasnjenju.. mislio sam stvarno da je ovo neka prevara..

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Zmaj » 14 jan 2019 17:39

Mehmed beg Catic je napisao/la: 14 jan 2019 09:05
Iz fabrike u Živinicama kreće izvoz ribe u Evropu



Fabrika za preradu ribe BH FISH dobila je prije nekoliko dana svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogla početi sa izvozom ribe na tržište Evropske unije.

Fabrika osnovana prije 11 mjeseci bavi se filetiranjem i preradom inćuna a pored 60 osoba koje su u njoj zaposlene početak izvoza dovešće i do otvaranja još toliko radnih mjesta.

No to nije konačna brojka jer je riječ o proizvodu koji je namijenjen bogatim tržištima a količine koje ona mogu primiti su neograničene. Praktično, koliko god inćuna se u Živinicama preradi, moći će se prodati u Evropi, a to znači da su i mogućnosti za zapošljavanje ogromne.

„U proteklih nekoliko mjeseci prošli smo veoma zahtjevan proces da bismo dobili izvozni broj za Evropsku uniju. Morali smo zadovoljiti sve stroge standarde Evropske unije, tako da je iza nas veliki posao. Broj se aktivira 21. januara a to je ujedno i dan kada možemo početi sa izvozom. Sve što smo do sada prozveli je spremno i čekamo da prve pošiljke iz naše fabrike krenu u Evropu“, kazao je za BiznisInfo direktor BH FISH-a Željko Rička.

Inćuni iz Živinica biće isporučivani velikim trgovačkim lancima u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i ostalim zemljama Zapadne Evrope a u budućnosti će vjerovatno doći i do širenja pogona jer kako kaže Rička – trenutno se u fabrici ne može proizvesti onoliko koliko se može prodati.

Koliko je ovaj projekat značajan za lokalnu zajednicu, potvrdio nam je i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

– Ako sve bude išlo kako treba, ovdje će u budućnosti biti zaposleno 250 žena. Ono što je vrlo značajno je da za posao u fabrici nisu potrebne kvalifikacije pa će tako ovo biti prilika i za one koji imaju završenu samo osnovnu školu da sebi obezbijede sgzistenciju – kazao nam je Kamenjaković.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, BH FISH je fabrika koju je osnovao investitor iz Španije. Jon Olasagasti Goya ima još četiri fabrike u svijetu.
Pošten čovjek ovaj Željko Rička.

http://tip.ba/2009/12/20/skandalozno-kr ... mnestiran/

http://www.stecaj.ba/oglasi/oglas/5557/

http://stara.unvi.edu.ba/nastavnici/141 ... ljko-ricka
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 15 jan 2019 09:32

Iz radionice "Životna pomoć" Goražde proizvode plasiraju na njemačko tržište



Radionica "Životna pomoć“ koja djeluje u okviru goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, napravila je novi iskorak. Kućne papuče koje proizvode uposleni u radionici, svoje mjesto pronašle su na zahtjevnom njemačkom tržištu.

Kako je Feni kazala predsjednica Udruženja Mirsada Ćulov, u dosadašnjem radu uvidjeli su da se njihove papuče prodaju i van granica BiH, ali nisu imali potrebne dokumente niti dozvole za izvoz.

"Zahvaljujući humantarnoj organizaciji CARE koja nas podržava i pomaže u posljednjih sedam mjeseci, izvršili smo neophodnu doregistraciju radionice, dobili carinski broj i sve ostalo što je neophodno za izvoz. Pored toga, CARE organizacija nam je pomogla, odnosno omogućila i prvu isporuku narudžbe za Njemačku", kaže Ćulov.

Pojašnjava da se kućne papuče u radionici "Životna pomoć" šiju od posebnog kvalitetnog materijala, koje udruženju daruje goraždanska kompanija "Prevent“. Radni angažman u ovoj jedinstvenoj radionici pronašlo je sedam osoba.

"Jako sam zadovoljan što sam ovdje. Udruženje i radionica su za mene svijetlo koje mi donosi radost. Osjećam se jako zadovoljanim i korisnim. Kroz ovaj rad hranim troje članova moje porodice a posao nije težak. Među prijateljima sam", kaže Armin Zec.

Udruženje koje okuplja i pomaže osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije, na ovaj način svojim članovima pokušava pružiti prijateljsku, moralnu i materijalnu pomoć i podršku.

"Mislim da je ovaj način, angažmanom u radionici, odličan jer postižemo nekoliko efekata, ohrabrujemo ih, obezbjeđujemo radni angažman i skromnu platu. Time, što smatram jako važnim, potvrđujemo da su i osobe s invaliditetom sposobne da rade i privrijeđuju, čime se na najbolji način eliminišu predrasude. Nadam se da će se otvaranjem procesa isporuke papuča na njemačko tržište, stvoriti šanse da proizvodi iz radionice ovog udruženja stignu na police prodavnica i u drugim zemljama", kaže predsjednica goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.

Radionica "Životna pomoć“ smještena u naselju Vitkovići, registrovana je 2005. godine u namjeri da svojim članovima pruži mogućnost radne okupacije ali i da se pokaže da osobe s invaliditetom mogu biti ravnopravni članovi društva. Osnovalo ju je Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, uz podršku prijatelja iz bratske općine Gera iz Njemačke te tadašnje općine Goražde.

Njena prvobitna djelatnost bila je proizvodnja drvenih slagalica (puzzle) za djecu, koje su najvećim dijelom takođe plasirane na njemačko tržište. Uprkos usponima i padovima koje je radionica doživljavala, članovi Udruženja nikada nisu odustali. Od prijatelja iz Gere dobili su podršku za projekt koji su u međuvremenu osmislili.

Pomoć nije izostala ni od općinskih vlasti, ali ni kompanije Prevent, tako da se u ovoj radionici danas izrađuju kvalitetne kućne papuče.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 15 jan 2019 11:43

Njemačka mjesto uspjeha za namještaj iz BiH


Bh. kompanije i ove godine vode glavnu riječ na sajmu namještaja u Kelnu, najvećoj i najznačajnijoj smotri na svijetu kada je ova prerađivačka industrija u pitanju.

To pokazuje i podatak da se ove godine na njemu predstavlja njih 18, što je svojevrsni rekord.

Prema riječima onih koji su dobro upućeni u ovu oblast, to ne treba da čudi s obzirom na to da je sajam mjesto na kojem se direktno pronalaze partneri i ugovaraju poslovi koji se mjere milionima maraka.

Amir Međić, sekretar Udruženja proizvođača namještaja u BiH, kaže kako su iskustva sa ove smotre samo pozitivna.

"Sajam pruža velike mogućnosti po pitanju otvaranja tržišta. Takođe, naši proizvođači mogu da vide i novitete iz svijeta kako bi saznali šta je u trendu i šta se traži i na osnovu toga se pozicionirali", kaže Međić.

Ističe kako je namještaj iz BiH među najkvalitetnijim u Evropi, a da toga koliko je cijenjen skoro niko u zemlji nije ni svjestan.

"Nije slučajno da su u BiH prisutni najveći evropski kupci, jer dobijaju ono što traže, čak i više. Da bi neko radio za IKEA, mora biti na vrhunskom nivou, prihvatiti sve njihove standarde, koje je teško ispuniti, a mi imamo nekoliko proizvođača namještaja koji za njih rade", kaže on.

Prema njegovim riječima, veliku ekspanziju u industriji namještaja može da zaustavi samo nedostatak sirovine, a što je glavni problem s kojim se proizvođači suočavaju.

"Naši proizvođači su osposobljeni da rade na vrhunskom nivou, ali imaju problem u zemlji sa snabdijevanjem drvetom kao osnovnom sirovinom. Neke zemlje su u cilju zaštite zabranile izvoz, pa bi možda trebalo ići u tom pravcu", zaključio je Međić.

Inače, osam od 18 kompanija na sajmu je na zajedničkom štandu Spoljnotrgovinske komore BiH, dok ostali izlažu samostalno.

Paviljon BiH, veličine 209 kvadratnih metara, nalazi se u hali 5.1 na sajmištu "Koelnmesse", gdje se i održava sajam.

"Kompanije tokom priprema, a i same realizacije nastupa, uživaju punu organizacionu i savjetodavnu podršku organizatora, što uključuje i predstavljanje na posebno dizajniranom modularnom štandu, koji je prilagodljiv različitim konceptima i proizvodima. Selekcija eksponata bh. firmi odgovara zahtjevima i potražnji tržišta EU, a obuhvata tapacirani namještaj za sjedenje, namještaj za spavaće sobe, trpezarije, dnevne sobe i kupatila", saopšteno je iz Komore.

Izvoz namještaja iz BiH prošle godine premašio je milijardu maraka, i to do kraja 11. mjeseca. Najveći partner je Njemačka, u koju je otišao namještaj vrijedan 354 miliona KM, a slijede Hrvatska i Češka s izvozom od oko 90 miliona. Sa druge strane, najveći uvoznik namještaja u BiH je Poljska, iz koje je u 11 mjeseci 2018. uvezeno 46,5 miliona KM vrijednog namještaja. Iza nje su Srbija i Italija.

Sajam namještaja u Kelnu "Imm Cologne 2019", a koji je otvoren juče, traje do 20. januara.

BROJKE

240.800 kvadratnih metara izložbenog prostora

1.250 izlagača

139 zemalja iz kojih dolaze posjetioci

IZLAGAČI IZ BiH

Na zajedničkom štandu

"Boksit", Milići

"Bosnian Beech Board", Visoko

"Domus Arredi", Zenica

"FEF Export Import", Sarajevo,

H.M.M., Gradačac,

"Lignacon", Teslić

"Malak Group", Donji Vakuf

"Senex", Čelić

Samostalno

"Arteco-Innsan", Tešanj

"Artisan", Tešanj

"Ema-Konjuh International", Sarajevo

"Gazzda", Sarajevo

"Hejmo", Gradačac

"Formino ltd.", Teslić

"MS & Wood", Fojnica

"Standard", Sarajevo

"Woodlab", Sarajevo

"Zanat", Konjic
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 15 jan 2019 11:44

Nakon kupovine zgrade KTK Visoko, visočki Maksi proširio proizvodnju za Alpinu



Firma Maksi d.o.o. proširila je proizvodnju za svog glavnog partnera slovenačku Alpinu, nakon što je prošle godine putem sudske prodaje kupila imovinu KTK Visoko za 1.015.000 KM, potvrdio je za Akta.ba direktor Admin Mašić.

Ovom kupovinom visočki Maksi je prebacio proizvodnju iz Vratnice gdje su bili pod kirijom u zgradu bivše Fabrike konfekcije KTK Visoko.

Prelaskom u veći prostor sve kapacitete usmjerili su u razvoj, povećanje proizvodnje, nabavku opreme, te prijem i obuku novih radnika.

"U Visokom radimo usluge krojenja i šivenja. Povećanjem kapaciteta proizvodnje uposlili smo na desetine novih radnika, a u narednom periodu očekujemo nova zapošljavanja", kazao je Mašić.

Inače, osnovna djelatnost visočkog Maksija je proizvodnja sportske i modne obuće koju izvoze u Sloveniju, ali se putem Alpine plasira i na bh. tržište.

Uz podršku partnera sa kojim sarađuju već 10 godina, i u budućnosti će raditi na proširenju proizvodnje i otvorenju novih radnih mjesta.

Novi vlasnik je najavio da će u fabriku dodatno investirati milion KM.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 15 jan 2019 11:46

Radio na pijaci pa osnovao firmu. Danas ima brend i 20 radnika!


Mehrudin Halać (50), rudarski tehničar po struci, nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji namještaja, pokrenuo je vlastitu proizvodnju tapaciranog namještaja i zaposlio porodicu.

Danas, Mehrudin zajedno sa suprugom, kćerkom i sinom, polako ali sigurno gradi prepoznatljiv brend „DOMEA“.

– Prije nego što sam počeo proizvodnju namještaja, bavio sam se prodajom na pijaci. Nakon toga sam se zaposlio u proizvodnji tapaciranog namještaja. Prilikom raspada firme, supruga i ja smo se odlučili samostalno baviti proizvodnjom namještaja pozajmivši novac 2005. godine – priča Halać.

Zbog supruginog neiskustva u krojenju i šivanju, prvoj sećiji vremenski je trebalo 11 dana da bude gotov proizvod.

– Zajedno smo se učili stolarskom i tapetarskom poslu. Istu tu sećiju je kupio naš komšija upitavši: ”Da li je gotova?”, pri našem potvrdnom odgovoru, komšija je kupio sećiju čim smo je završili“ – prisjeća se Mehrudin.

„Hari“ proizvodnja je smještena u Biznis inkubatoru Zenica kojim upravlja Agencija ZEDA.

– Za poslovanje u Biznis inkubatoru Zenica odlučili smo se zbog veće potražnje naših proizvoda, a nismo imali vlastiti prostor da bismo zadovoljili potražnju. Saradnja s Agencijom ZEDA nam je pomogla u širenju našeg posla. U budućnosti ćemo težiti ka tome da kupimo vlastiti prostor –naglasio je Mehrudin čije se preduzeće iz godinu u godinu uspješno razvija.

U početku ih je, prisjeća se, bilo samo troje.

– Sad je 17 radnika u proizvodnji i 7 u Salonu namještaja ”DOMEA” pod vodstvom našeg sina Harisa Halaća (27), u čemu mu pomaže njegov kolektiv gdje je zaposlenje stekla i naša kćerka Ajla Halać (20) u organizaciji rada i prodaji. Kada se osvrnemo na početak, možemo biti zadovoljni postignutim. Danas svi u porodici imamo posao, a uz nas i više od 20 ljudi sa svojim porodicama – rekao je Mehrudin.

– Ako razmišljate o otvaranju vlastitog preduzeća morate biti strpljivi, ustrajni i spremni na odricanje – zaključuje Mehrudin.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 15 jan 2019 12:04

Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2019 16:12

Novembarska prosječna plaća u BiH 899 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini za novembar 2018. iznosila je 899 KM i nominalno je viša za 4,9 posto u odnosu na novembar 2017. godine, te viša za 4,2 posto u odnosu na decembar 2017.
Najniža prosječna neto plata od 556 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 606 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 625 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u novembru iznosila je 1.434 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.420 KM, dok je prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.287 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH u novembru 2018. iznosila je 1.386 KM i nominalno je viša za 4,1 posto u odnosu na novembar 2017. godine, te viša za 3,5 posto u odnosu na decembar 2017.
https://www.klix.ba/biznis/novembarska- ... /190115088
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 15 jan 2019 16:24

Zmaj je napisao/la: 15 jan 2019 16:12
Novembarska prosječna plaća u BiH 899 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini za novembar 2018. iznosila je 899 KM i nominalno je viša za 4,9 posto u odnosu na novembar 2017. godine, te viša za 4,2 posto u odnosu na decembar 2017.
Najniža prosječna neto plata od 556 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 606 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 625 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u novembru iznosila je 1.434 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.420 KM, dok je prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.287 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH u novembru 2018. iznosila je 1.386 KM i nominalno je viša za 4,1 posto u odnosu na novembar 2017. godine, te viša za 3,5 posto u odnosu na decembar 2017.
https://www.klix.ba/biznis/novembarska- ... /190115088
U 2019/20 očekujem dobar porast plata u građevinarstvu. 606KM je mizerna plata za taj posao a već ih sada nema ni za lijeka. Vrlo brzo će početi nadmetanje “ko daje više.”

Nadam se da će plate dostići 950KM negdje do sredine 2020.
Samo BiH.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2019 16:41

Prosječna mjesečna bruto i neto plaća i zaposlenost, XI 2018.
15.01.2019

Prosječna bruto plaća, XI 2018. 1.395 KM

Prosječna neto plaća, XI 2018. 907 KM

Prosječna neto plaća, IX-XI 2018. 894 KM

Broj zaposlenih osoba, XI 2018. 529.147

Broj nezaposlenih osoba, XI 2018. 328.663
http://fzs.ba/index.php/2019/01/15/pros ... t-xi-2018/

Federacija
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 15 jan 2019 17:05

Nikad više zaposlenih.
Samo BiH.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 15 jan 2019 20:43

noel malcolm je napisao/la: 15 jan 2019 20:27 AS Tesanj u cetvrtak 17.01. potpisuje ugovor o kupovini Celvik Tesanj, punionice vode.

Celvik je najstariji brend vode u Tesnju, ima oko 20 uposlenih i veoma izdasno vrelo, sto i jeste glavni cilj kupca.

Time ce AS ojacati polozaj na trzistu bh voda jer ce pored Oaze imati i Celvik.
Pa jesi li ziv jebogati!! :rocky:
Samo BiH.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 15 jan 2019 20:52

Dugovi države BiH manji za 178 miliona KM u odnosu na prošlu godinu


Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužilo je sve budžetske korisnike da svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu dostave u pisanoj formi u naredna tri dana na razmatranje Ministarstvu finansija i trezora BiH.
Nakon toga će Nacrt budžeta u najkraćem mogućem roku biti razmotren na sjednici Vijeća ministara BiH kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje Predsjedništvu, koji je ovlašteni predlagač.
Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2019 – 2021. godine.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju 180 hiljada KM JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo za potrebe sudjelovanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2018. godinu, a grant u iznosu 100 hiljada KM osiguran je u budžetu Ministarstva civilnih poslova za 28 sportista.

Biznis.ba
http://biznis.ba/dugovi-drzave-bih-manj ... lu-godinu/
Samo BiH.

Avatar
Lamela
Član
Postovi: 157
Pridružen/a: 07 sep 2017 13:15

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Lamela » 15 jan 2019 21:21

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 15 jan 2019 16:24
Zmaj je napisao/la: 15 jan 2019 16:12
Novembarska prosječna plaća u BiH 899 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini za novembar 2018. iznosila je 899 KM i nominalno je viša za 4,9 posto u odnosu na novembar 2017. godine, te viša za 4,2 posto u odnosu na decembar 2017.
Najniža prosječna neto plata od 556 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 606 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 625 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u novembru iznosila je 1.434 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.420 KM, dok je prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.287 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH u novembru 2018. iznosila je 1.386 KM i nominalno je viša za 4,1 posto u odnosu na novembar 2017. godine, te viša za 3,5 posto u odnosu na decembar 2017.
https://www.klix.ba/biznis/novembarska- ... /190115088
U 2019/20 očekujem dobar porast plata u građevinarstvu. 606KM je mizerna plata za taj posao a već ih sada nema ni za lijeka. Vrlo brzo će početi nadmetanje “ko daje više.”

Nadam se da će plate dostići 950KM negdje do sredine 2020.
Vidjeces rast ogroman vec u januaru 2019. Volio bih da izbace za gradove i kantone.
Ne znam firmu u Zenici koja nije digla plate od Mittala do zdravstva, policije ali i privatnika.
Jedino su svi kivni na Prevent koji isto oko 1000 zaposlenih u Zenici ima a ponasa se kao robovlasnik.

Avatar
bilbo
Član
Postovi: 899
Pridružen/a: 30 dec 2012 11:42

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la bilbo » 15 jan 2019 21:46

I Prevent ce morati podizati plate ako misli zadrati radnike i proizvodnju. Dobra stvar je da kad podignu plate na jednom mjestu npr. u Zenici, morat ce i u Visokom i Gorazdu.

@Noele, dobrodosao nazad :huhu:

Avatar
abu seid
Član
Postovi: 1307
Pridružen/a: 01 nov 2013 12:13

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la abu seid » 15 jan 2019 21:53

noel malcolm je napisao/la: 15 jan 2019 20:27 AS Tesanj u cetvrtak 17.01. potpisuje ugovor o kupovini Celvik Tesanj, punionice vode.

Celvik je najstariji brend vode u Tesnju, ima oko 20 uposlenih i veoma izdasno vrelo, sto i jeste glavni cilj kupca.

Time ce AS ojacati polozaj na trzistu bh voda jer ce pored Oaze imati i Celvik.
Lijepa vijest i još je Noel prenese. :gut:
Welcome back!

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12080
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la amkos » 15 jan 2019 23:38

noel malcolm je napisao/la: 15 jan 2019 20:27 AS Tesanj u cetvrtak 17.01. potpisuje ugovor o kupovini Celvik Tesanj, punionice vode.

Celvik je najstariji brend vode u Tesnju, ima oko 20 uposlenih i veoma izdasno vrelo, sto i jeste glavni cilj kupca.

Time ce AS ojacati polozaj na trzistu bh voda jer ce pored Oaze imati i Celvik.
Jesam se danas dobro osjećao kad sam vidio da je jedan čovjek u Bingu kupio 2 paketa velikih flaša vode Oaza (pakovanje od 6 flaša). To je 12 velikih flaša vode Oaza. Valjda su od 2l. :gut:

Nekad smo viđali sve to isto samo u vezi vode Jana. Mijenjaju se stvari polahko. :zastava:

Pa djesi @Noel, nema te na mapi ? :what:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 17 jan 2019 08:15

Dugovi države BiH manji za 178 miliona KM u odnosu na prošlu godinu


Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužilo je sve budžetske korisnike da svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu dostave u pisanoj formi u naredna tri dana na razmatranje Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Nakon toga će Nacrt budžeta u najkraćem mogućem roku biti razmotren na sjednici Vijeća ministara BiH kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje Predsjedništvu, koji je ovlašteni predlagač.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2019 - 2021. godine.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

I sta bi , da li nam se vratio @noel ? Volio bi da jeste :gut:
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Ekonomija BIH

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 17 jan 2019 08:19

Tri nova investitora u Bosanskoj Krupi


Tri nova investitora doći će u Bosansku Krupu doći najkasnije do marta, rekao je načelnik Armin Halitović.

– Ono što nas raduje jesu svakodnevni upiti što nam daje za pravo da vjerujemo da to neće biti i jedini investitori u oblasti privrede u ovoj godini. Imat ćemo uređenije i proširenije poslovne zone. Projekte imamo spremne, radili smo i radit ćemo na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji radne snage putem projekata podržanih od strane Međunarodne organizacije rada (ILO) – kazao je načelnik u emisiji Radija Bosanska Krupa.

Kako je rekao, zasada će 60-ak sugrađana dobiti certifikate za zavarivače.

– Ono što je najbitnije je da ovdje u Bosanskoj Krupi odmah mogu dobiti posao – istaknuo je načelnik.

Sumirajući sve ono što je urađeno u protekloj godini kazao je da je Bosanska Krupa imala uspješnu godinu.

– U 2018. godini u općini Bosanska Krupa smo imali 3.795.000 KM investicija. Od tog iznosa samo u rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva je uloženo 1.850.000 KM … Za razvoj i unapređenje Poslovne zone „Pilana“ uloženo je 203.000 KM, a tu je i kupovina Krupatransa – istakao je Halitović.

Općina Bosanska Krupa je u decembru kupila zemljište sa pripadajućim objektima vlasništva dd „Krupatrans“ u stečaju. Riječ je o površini od 15.221 m² na koju će se uskoro proširiti Poslovna zona „Pilana“.

Imovina „Krupatransa“ kupljena je po cijeni od 380.525 KM koja su bila osigurana u budžetu za 2018. godinu.

– Već smo imali posjetu jedne renomirane njemačke firme, jake u metalnoj industriji. Međutim oni se nisu zanimali samo za Krupatrans, razgovarali smo mi i o PZ „Vatreni mlin“. Još uvijek ne znam pa vam mnogo detalja i ne mogu reći, ali zainteresovani jesu. Ja se iskreno nadam da bi sa proljećem već mogli imati i prve objekte u izgradnji u području “Krupatransa” – navodi načelnik.

Što se tiče PZ „Vatreni mlin“ u toku je izrada projektne dokumtacije za infrastrukturu, dakle za saobraćajnice, kanalizaciju, struju i sve ono što je neophodno da ima uređena poslovna zona prije no što bude ponuđena potencijalnim investitorima.

– Očekujem da bi dokumentacija do februara mogla biti pripremljena, sredstva imaju spremna. Tako da ćemo onda ići sa raspisivanjem javnog poziva za izvođača radova na infrastrukturi. Najvjerovatnije da će nam partner biti UNDP i MEG project – naglašava načelnik Halitović.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Odgovorite